Alvarado snelt naar winst in Heusden-Zolder

Dinsdag 27 December 2022

Alvarado snelt naar winst in Heusden-Zolder

Ceylin del Carmen Alvarado heeft op en rond het circuit van Zolder haar derde overwinning van het seizoen in de Telenet Superprestige behaald. De Nederlandse kon in de laatste ronde een voorsprong op Inge van der Heijden vasthouden. Lucinda Brand maakte het Nederlandse podium compleet.

De holeshot op het circuit van Zolder was voor Ceylin del Carmen Alvarado. De Nederlandse oogde gretig bij de start en nam tijdens de openingsminuten het initiatief. Ook haar landgenote Denise Betsema was goed vertrokken. Ze nam even later de kop van de wedstrijd over, maar op het snelle parcours van Heusden-Zolder was het niet eenvoudig om een voorsprong bij elkaar te fietsen. Acht vrouwen begonnen wiel in wiel aan de tweede ronde.

Na enkele positiewissels voorin kregen we op het einde van die tweede ronde dan toch een lichte afscheiding. Een foutje van Norbert Riberolle bracht Lucinda Brand bergop ten val. De Nederlandse kwam er zonder kleerscheuren van af, maar Alvarado, Betsema en Van der Heijden hadden plots wel een bonus van enkele seconden. Brand gaf zich nog niet gewonnen. Een halve ronde later vervoegde ze het trio voorin met Silvia Persico in haar zog.

Het vijftal bleef niet lang samen, want even later gingen Alvarado en Van der Heijden ervandoor na een fout van Betsema. De renster van Pauwels Sauzen – Bingoal probeerde de achterstand nog goed te maken met Persico in haar wiel, maar ook Alvarado zat voorin niet stil. Ze ging met een voorsprong van drie seconden op Van der Heijden de laatste ronde in. Betsema, Persico en Brand volgden op twaalf seconden van de leidster.

Alvarado kreeg vleugels en diepte haar voorsprong stelselmatig uit. De eerste twee podiumplaatsen leken vast te liggen, want ook Inge van der Heijden had een comfortabele bonus op het achtervolgende trio. Toch dacht Lucinda Brand er nog anders over. De Nederlandse versnelde en loste Persico en Betsema. De renster van Baloise Trek Lions probeerde zelfs nog de tweede plaats van Van der Heijden te bedreigen, maar strandde uiteindelijk toch op de laatste podiumplaats.

Dankzij haar derde overwinning in de Telenet Superprestige dit seizoen maakt Alvarado een groot deel van haar achterstand in het klassement goed. Denise Betsema, die als vijfde eindigde, blijft leidster met een puntje voorsprong op Alvarado.