Wereldkampioen Pidcock rijdt solo naar winst in Boom

Zaterdag 03 December 2022

Wereldkampioen Pidcock rijdt solo naar winst in Boom

De vierde manche van de Telenet Superprestige was er eentje naar de hand van wereldkampioen Tom Pidcock. Een val van Van der Poel legde de cross in de tweede ronde al in een beslissende plooi. Pidcock soleerde daarna naar de winst in Boom.

Zwitsers kampioen Kevin Kuhn (Tormans-Acrog) tekende in zijn gekende stijl meteen voor een snelle start. Hij dook als eerste het veld in, gevolgd door onder meer Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) en wereldkampioen Tom Pidcock (INEOS Grenadiers). Het duurde niet lang vooraleer de wereldkampioen het heft overnam en zelf naar de kop reed. Ook Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) kende een goeie start en nestelde zich in het wiel van Pidcock. Met een knap manoeuvre in een bocht, eiste de Nederlander al snel zelf de kop op.

Van der Poel en Pidcock reden een mooie voorsprong bij elkaar, maar lang konden de twee daar niet van profiteren. Op een stuk kasseien schoof Van der Poel onderuit en nam hij Pidcock mee in zijn val. De Nederlander kwam op zijn knie terecht en was zichtbaar aangedaan door zijn val. Het duurde even voor hij weer op de fiets sprong. Van der Poel had schade aan de schoen, die hij zelf herstelde, en moest ook van fiets wisselen. Hij hervatte als twee na laatste de wedstrijd en rijdt ook nog uit. Hij finishte uiteindelijk als 13de.

Pidcock, die meegesleurd werd in de val, sprong snel terug op de fiets. Door het oponthoud kreeg hij even het gezelschap van Van der Haar (Baloise Trek Lions) en Iserbyt (Pauwels Sauzen-Nigoal), maar hij laat hen al snel achter. Hij reed een maximale voorsprong van een halve minuut bij elkaar.

In de achtergrond sloot Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) aan bij Van der Haar en Iserbyt, samen streden ze om de podiumplekken. Even zag het er naar uit dat ook Sweeck (Crelan-Fristads) zich ging mengen in de strijd, maar hij kan de aansluiting niet maken. Door de strijd voor plaatsen 2 en 3, slopen de achtervolgers dichter bij Pidcock, maar moest Vanthourenhout lossen.

In de laatste ronde lijkt Van der Haar de beslissende versnelling te plaatsen, maar Iserbyt kan nog terugkomen en zet de Nederlandse kampioen vervolgens zelf onder druk. Met twee gaan ze richting laatste passage balken-zand. Na het zand geraakte Iserbyt niet snel genoeg terug in zijn klikpedaal, waardoor Van der Haar genoeg voorsprong kon nemen en het niet tot een sprint voor de tweede plaats kwam. Wereldkampioen Pidcock had zijn solo dan al succesvol afgerond en wint in Boom de vierde manche van de Telenet Superprestige.