Van Empel klopt Alvarado op de streep

Wednesday 27 December 2023

Van Empel klopt Alvarado op de streep

Het was spanning tot op de streep in Heusden-Zolder. Op de streep moest Alvarado de duimen leggen voor Van Empel. De wereldkampioene was de snelste in de sprint met twee. Van der Heijden werd derde op 16 seconden.

In het begin van de wedstrijd waren wereldkampioene Van Empel (Jumbo Visma) en Alvarado (Alpecin-Deceuninck) duidelijk aan elkaar gewaagd. De twee reden de concurrentie na twee ronden uit het wiel en gingen samen op pad. In ronde drie was het de wereldkampioene die ging versnellen en Alvarado op achterstand leek te zetten. In de afdaling ging het echter fout. Van Empel schoof onderuit en greep even naar de knie, maar al snel zette de wereldkampioene de achtervolging in.

In de strijd om plek drie was het eerst de leidster in het klassement, Annemarie Worst (Cyclocross Reds), die toonde dat niet crossen in Gavere leek te lonen. Net voor halfweg koers moest de Nederlandse echter afrekenen met een lekke band. Terugkomen zat er niet meer in, ze verloor in tegendeel meer tijd en plekken. Het was Van der Heijden (Crelan-Corendon) die zich in derde positie nestelde.

Intussen kon Van Empel opnieuw bij Alvarado komen aansluiten en vlak voor de afdaling waar het een ronde eerder fout ging, nam de wereldkampioene het commando over. Ze dook vol vertrouwen de afdaling in en zette Alvarado meteen weer onder druk. Van Empel begon aan de voorlaatste ronde met een kleine voorsprong en hield het tempo hoog. Aan het eind van de vijfde ronde moest Alvarado kort de rug strekken, maar ze beet zich opnieuw vast in de achtervolging op de wereldkampioene. Vlak voor het ingaan van de laatste ronde kon Alvarado weer vooraan komen aansluiten.

Van der Heijden kwam nog dicht in de slotronde, maar de winnares zat vooraan. In de laatste afdalingen nam Alvarado het initiatief en de koppositie. Op de trappen probeerde Van Empel voorbij Alvarado te gaan, maar ze hield in. De spanning was te snijden. Alvarado ging nog even onderuit, waardoor ook Van Empel voet aan grond moest zetten. In aanloop naar wat een sprint leek te zullen worden, had Alvarado nog even moeite om de voeten in het klikpedaal.

Van Empel drong niet aan en Alvarado ging op kop de laatste rechte lijn in. Van Empel ging erop en erover en sprintte naar de zege in Heusden-Zolder. Alvarado strandde op 1 seconde, Van der Heijden werd derde op 16 seconden.