Van Alphen boekt mooiste overwinning uit haar carrière

Saturday 03 December 2022

Van Alphen boekt mooiste overwinning uit haar carrière

Aniek van Alphen wint in Boom na een spannende slotronde en een sprint tegen haar landgenote Betsema. Het is de  eerste overwinning ooit in de Superprestige voor de jonge Nederlandse renster.

De rensters kwamen allemaal goed de start door en toch lag het peloton al meteen uit elkaar in de eerste ronde. Het was Kata Blanka Vas (SD Worx) die de beste start kende, in haar zog gevolgd door Van Anrooij (Baloise Trek Lions). Ex-wereldkampioene Ferrand-Prévot (INEOS Grenadiers) startte voor het eerst in 3 jaar nog eens in een Superprestige-wedstrijd, maar kon nooit echt vooraan meedoen. Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) won de voorbije twee edities van de cross in Boom, maar kampte met een verkoudheid en gaf op in de tweede ronde.

Uiteindelijk kregen we vier koplopsters: Vas, Van Anrooij, Van der Heijden (777) en Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal). Ze zetten elkaar voortdurend onder druk, waarbij Vas en Van Anrooij de beste indruk achterlaten. Eerst werd Van der Heijden achtergelaten en wanneer Betsema voet aan de grond moet zetten in de zandpassage zijn ze met twee weg. In de achtergrond heeft Alvarado (Alpecin-Deceuninck) het moeilijk, de winnares van de voorbije twee manches van de Superprestige had wat last van ziekte.

Betsema kan weer aansluiten bij de twee leidsters en na een prima zandpassage zet ze de anderen op achterstand. De Nederlandse kreeg dan te maken met een lekke achterband waardoor ze bergop een paar keer van de fiets moest en al lopend de hellingen moest nemen. Ze werd dan ook bijgebeend door Van Anrooij en Van Alphen. Niet veel later wordt Van Alphen alleen leidster en krijgt Van Anrooij het gezelschap van Betsema, die van fiets had gewisseld.

Betsema had duidelijk een goede dag en ze laat Van Anrooij achter op jacht naar Van Alphen. Ze komt bij haar landgenote en met twee gaan ze de laatste ronde in. Het is duidelijk wachten op de passage balken-zand. Bij het aansnijden van de balken heeft Betsema een kleine voorsprong. In tegenstelling tot Van Alphen springt Betsema niet en ze liet zich ook aftroeven in het korte sprintje richting het zand. Uiteindelijk gaan ze toch met twee de laatste rechte lijn in. In een sprint-a-deux is het Van Alphen die het nipt haalt. Het is haar eerste zege ooit in de Superprestige. Betsema wordt tweede, maar is wel de nieuwe leidster in het klassement. Van Anrooij vervolledigt een compleet Nederlands podium.