Van Aert zegeviert na geweldige strijd in Diegem

Woensdag 28 December 2022

Van Aert zegeviert na geweldige strijd in Diegem

Belgisch kampioen Wout van Aert mocht voor het eerst in zijn carrière het zegegebaar maken in Diegem. Na een bloedstollend duel haalde hij het net voor wereldkampioen Tom Pidcock en Mathieu van der Poel. De drie tenoren wisten al vroeg in de wedstrijd een voorsprong bij elkaar te rijden en maakten er een echte spektakelcross van.

Zwitsers kampioen Kevin Kuhn tekende in zijn gekende stijl alweer voor een snelle start. Achteraan in het peloton zagen we meteen problemen, waardoor enkele renners gehinderd werden. Na Kuhn was het de beurt aan Eli Iserbyt om naar de kop van de wedstrijd te rijden. Ook wereldkampioen Tom Pidcock, Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Lars van der Haar geraakten goed weg. Bij de eerste passage op de balken, valt Michael Vanthourenhout en kwam hij op zijn ribben terecht. De Europese kampioen kan gelukkig wel verder.

Het was Pidcock die als eerste de rest onder druk zette, waarna enkel Van Aert, Pidcock en Iserbyt kunnen volgen. Bij ingang van de tweede ronde reden de 4 al een mooie voorsprong bij elkaar. Het was Van der Poel die na een sterke zandpassage het ruime sop koos. Hij zette de anderen op een gaatje en iets later moet Iserbyt lossen bij Van Aert en Pidcock. Die laatste twee rijden toch weer richting Van der Poel en zo krijgen we drie leiders.

Het is duidelijk dat de zandstrook van cruciaal belang is, na een slechte zandpassage van Van Aert en Pidcock die al op een gaatje zat, reed Van der Poel weer alleen op kop. Een ronde later krijgen we eenzelfde scenario: Van Aert kende een mindere passage in de zandbak en zo rijdt Pidcock ineens alleen in tweede positie. Maar de Belgisch kampioen heeft zich niet gewonnen. Terwijl Pidcock steeds dichter kwam bij Van der Poel, rijdt Van Aert eerst fenomenaal tot bij Pidcock om dan op en over Van der Poel te gaan.

Maar daar legde de Nederlander zich niet bij neer. Van der Poel kon weer naar Van Aert rijden, waarna ook Pidcock de aansluiting weer maakte. Al is dat van korte duur, Van Aert en Pidcock rijden samen weg van Van der Poel en draaien met twee de laatste ronde in. Een ronde lang vechten de twee nog voor de zege en de beslissing viel pas in de voorlaatste bocht. Net voor de trappen moest Pidcock iets vroeger van de fiets en Van Aert ruikt zijn kans en maakt het verschil. Van Aert wint zo zijn tweede Telenet Superprestigemanche op rij, zijn eerste zege ooit in Diegem. Pidcock finishte als tweede en Van der Poel, die de voorbije 6 wedstrijden in Diegem won, eindigde als derde.