Van Aert vloert Van der Poel in de sprint in Heusden-Zolder

Dinsdag 27 December 2022

Van Aert vloert Van der Poel in de sprint in Heusden-Zolder

Wout van Aert heeft de Telenet Superprestigemanche in Heusden-Zolder naar zijn hand gezet. Mathieu van der Poel brak de wedstrijd al vroeg open en reed de hele wedstrijd samen met Van Aert op kop. De Belgische kampioen klopte Van der Poel in de sprint, nadat de Nederlander uit zijn pedaal schoot.

Thijs Aerts zorgde voor de verrassing bij de start. De Belg van Baloise Trek Lions dook in polepositie het veld in en nam de eerste wedstrijdminuten voor z’n rekening. Mathieu van der Poel en Wout van Aert reden na een goede start wiel in wiel in derde en vierde positie, maar lang duurde dat niet. Nog voor er vijf minuten op de klok stonden, raasde Mathieu van der Poel naar de kop van de wedstrijd. Wout van Aert was de enige die zijn tempo kon volgen. Na een stevige eerste ronde hadden de twee al een voorsprong van 19 seconden bij elkaar gefietst.

In de achtervolgende groep zorgde Quinten Hermans voor een nieuwe schifting. Michael Vanthourenhout en Tom Pidcock volgden in zijn zog, maar het trio twijfelde. Op die manier keken ze na twee ronden al tegen een achterstand van 23 seconden op. Van der Poel en Van Aert bleven elkaar om de beurt onder druk zetten, maar ze slaagden er beiden niet in om de ander kwijt te spelen.

Halverwege de wedstrijd gaf de teller een voorsprong van 41 seconden aan. Door een foutje van Hermans werd de achtervolgende groep herleid tot vier renners: Pidcock, Sweeck, Vanthourenhout en Vandeputte. Even later moest die laatste de rol lossen in de achtervolging. Lars van der Haar nam zijn plaatsje in het viertal in.

Tijdens de zesde van negen ronden duwde Pidcock het gaspedaal helemaal in. Michael Vanthourenhout probeerde in eerste instantie aan te klampen, maar even later reed Pidcock alleen rond in derde positie. De wereldkampioen leek het laatste kwartier van de wedstrijd alleen af te werken, maar Van der Haar haalde hem met Michael Vanthourenhout in zijn wiel terug. De Nederlander had duidelijk nog energie over en zette Pidcock op zijn beurt onder druk. Michael Vanthourenhout was het kind van de rekening.

Bij het ingaan van de laatste ronde reden Van Aert en Van der Poel nog steeds samen rond op het circuit van Zolder. De twee gaven elkaar geen meter ruimte en maakten zich op voor de sprint. Van Aert ging van ver aan en klopte Van der Poel die uit zijn klikpedaal schoot. Lars van der Haar hield Pidcock af voor plaats drie en is nu stevig leider in het klassement