Van Aert geeft onemanshow in Heusden-Zolder

Maandag 27 December 2021

Van Aert geeft onemanshow in Heusden-Zolder

De zesde manche van de Telenet Superprestige werd er eentje naar de hand van Belgisch kampioen Wout van Aert. Hij maakte er een grote onemanshow van en dwong de tegenstand tot 1 minuut achterstand. Rivaal Mathieu van der Poel gaf op na een val.

Het was Daan Soete (group HENS-Maes Containers) die als eerste het veld van het circuit van Zolder in knalde voor Wout van Aert (Team Jumbo-Visma) en Quinten Hermans (Tormans CX). Net zoals bij de elite dames waren ook hier de renners in grote getale aanwezig met maar liefst 104 deelnemers aan de start. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) moest vertrekken vanop de vierde startrij en begon zijn wedstrijd zo op een 16de plaats.

Bij het ingaan van ronde twee vormde zich een peloton met daarin 7 leiders. Wereldkampioen Van der Poel ontbrak bij die 7 en werd tot achtervolgen gedwongen. Van Aert, die tijdens de eerste ronde alles vanop de tweede plaats had bekeken, nam nu het heft in handen en reed naar de kop van de groep. Ondertussen kon Van der Poel de aansluiting maken achteraan de lange sliert renners. Maar Van Aert leek niet te gaan wachten op de Nederlandse kampioen en trok het tempo fors de hoogte in.

Toon Aerts (Baloise Trek Lions) zag dat Van Aert een klein gaatje te pakken kreeg en sprong meteen naar het wiel van de Belgisch kampioen. Ook Quinten Hermans slaagde er in om de aansluiting te maken. In de achtergrond was het ondertussen Mathieu van der Poel die het tempo van de achtervolgende groep bepaalde. Door een kleine schuiver van Aerts, kon Van Aert zonder problemen wegrijden van zijn twee kompanen en was de vogel gaan vliegen.

Wanneer Van Aert de derde ronde inging, beschikte hij al over 17 seconden voorsprong op zijn rivaal Van der Poel die ondertussen de achtervolging op Van Aert had ingezet. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) nam even later de kopbeurt over van Van der Poel, maar de vogel leek te gaan vliegen zijn met ondertussen al een halve minuut voorsprong.

Mathieu van der Poel maakte buiten beeld een val en werd teruggeslagen. De renner geraakte zijn ritme volledig kwijt en stapte even later ook uit de wedstrijd. Wout van Aert was ondertussen de pijp uit. Tom Pidcock, Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Quinten Hermans probeerden de schade nog te beperken maar het drietal zag bij het ingaan van de 5de ronde de Belgische driekleur zelfs niet meer rijden.

Het was een kwestie van geen foutjes maken en veilig binnen bollen voor Van Aert, maar dat lukte hem niet helemaal. In de zesde ronde maakte Van Aert een schuiver en ging hij tegen de grond. Echt bezeerd leek hij zich niet te hebben. Hij sprong razendsnel weer op de fiets om zijn sterke onemanshow af te ronden en zo zijn vijfde opeenvolgende wedstrijd te winnen.

De strijd voor plek twee en drie werd wel nog spannend. Vooral Iserbyt bleef het tempo hoog houden waardoor Hermans niet meer kon volgen en moest vrede nemen voor plek vier. Pidcock rekende op zijn sprint en klopte zo Iserbyt op de meet voor plek twee. Iserbyt werd derde en verstevigde zijn leidersplaats in het klassement van de Telenet Superprestige.

© Photopress