Van Aert demonstreert bij rentree in Boom

Zaterdag 04 December 2021

Van Aert demonstreert bij rentree in Boom

Er was niets te doen aan de Belgische kampioen veldrijden Wout van Aert. Al in de tweede ronde toonde de renner van het Team Jumbo-Visma dat hij het crossen nog niet verleerd was en ging hij er vandoor voor een lange, indrukwekkende solo.

Het was een blij weerzien vandaag op de festivalweide in Boom. Zowel Wout van Aert als Tom Pidcock maakten hun rentree in het veld. Ze kregen meteen een echt crossparcours voorgeschoteld met glibberige modderstroken en lastige looppassages.

Het waren de gebroeders Aerts die als eerste het modderige veld in doken. De posities voorin wisselden in de eerste ronde aan de lopende band. Belgisch kampioen Wout van Aert mistte zijn start vanop de derde rij zeker niet en was meteen al te vinden rond plaats vijf. In de achtergrond ontstond er een massale slippartij in een gladde afdaling waardoor heel wat renners al meteen met modder op het koerspak de wedstrijd moesten verder zetten.

Bij het ingaan van de tweede ronde vormde zich een grote groep. Van Aert besloot om resoluut naar de kop van de groep te rijden en meteen een forse inspanning uit zijn benen te persen op een steile, modderige klim. Hij slaagde er als enige in om de klim volledig tot boven te rijden en sloeg dus zo een eerste gat op de andere renners.

Toon Aerts was de enige uit de groep die in staat was om de ontketende van Aert bij te benen. Hij nam zelfs over van Van Aert en het duo leek zo voor een spannende tweestrijd te kiezen. Maar Aerts bleef plots haken met zijn fiets en moest enkele seconden prijsgeven op van Aert. Even verderop ging de renner van Trek Baloise Lions ook nog eens onderuit in een gladde afdaling en was de vogel, die Van Aert heette, gaan vliegen.

In de achtergrond was het nu Eli Iserbyt samen met Quinten Hermans die op 9 seconden van Van Aert de achtervolging inzetten. Maar Van Aert leek niet van plan te zijn om zich in te houden en begon aan een lange demonstratie. Er was geen stoppen aan de Belgisch kampioen en de voorsprong liep ronde per ronde sterk op tot wel 2 minuten. In de achtergrond wisselden de posities voor het podium keer op keer en maakten zowel Pidcock als Aerts een nieuwe slipper in dezelfde gladde afdaling.

Maar ook Van Aert bleef niet gespaard van de gladde ondergrond en maakte een val in de voorlaatste ronde. Buiten een snelle fietsenwissel leek de Belgisch kampioen alles behalve last de hebben van zijn val en kon hij zo beginnen aan zijn ereronde. Hij finishte uiteindelijk met een knappe 1 minuut 40 seconden voorsprong op Toon Aerts die zich sterk herpakt had na 3 valpartijen. Van der Haar bikkelde naar plaats drie. Eli Iserbyt blijft aan de leiding van het Telenet Superprestige klassement.