Sweeck van start tot finish aan de leiding in Merksplas

Zaterdag 19 November 2022

Sweeck van start tot finish aan de leiding in Merksplas

De derde Telenet Superprestige manche was een kolfje naar de hand van Sweeck. Hij was in net als in Niel ook in Merksplas de beste en haalde het voor Van der Haar en Vanthourenhout. Het is de 200ste zege voor een Belg in de geschiedenis van het regelmatigheidscriterium.

Met drie waren ze, de snelle starters in de mannenwedstrijd in Merksplas. Sweeck (Crelan-Fristads) en Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) vlogen er meteen in, ook Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) kon uiteindelijk aansluiten. Voor Sweeck was drie nog altijd te veel en dus ging de winnaar van Niel het tempo nog wat verhogen. Gevolg? Hij sloeg een gat en begon net als Alvarado bij de vrouwen aan een lange solo.

Vandeputte en Iserbyt kregen eerst het gezelschap van Nederlands kampioen Van der Haar (Baloise Trek Lions) en niet veel later kwamen ook wereldkampioen Pidcock (INEOS Grenadiers) en Europees kampioen Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) aansluiten.

Van der Haar had intussen het goede ritme gevonden en ging door op dat elan. Hij reed weg bij de achtervolgers en ging alleen op zoek naar Sweeck. Pidcock, Iserbyt en Vanthourenhout volgden in derde positie, maar voor de wereldkampioen ging het te snel. Halfweg de wedstrijd was het Europees kampioen Vanthourenhout die alleen op zoek ging naar plek 3. Hij zette ploegmaat Iserbyt en wereldkampioen Pidcock onder druk. Die laatste plooide, Iserbyt daarentegen ging de strijd om plek drie aan met de Europees kampioen. 

Op twee ronden van het einde moest Vanthourenhout z’n ploegmaat Iserbyt laten gaan. Eén metertje werden er snel meer en dus leek de strijd om de derde plaats beslist. Niets was minder waar, Vanthourenhout kon nog maar eens terugkomen en in de slotronde achtte de Europees kampioen z’n moment gekomen.

Nu lag de wedstrijd wel in z’n finale plooi. Het gat op Van der Haar dichten lukte niet meer, plek drie was voor Vanthourenhout. Van der Haar kon op zijn beurt Sweeck niet meer te pakken krijgen en dus reed de man in vorm, die vorige week in Niel z’n eerste Telenet Superprestige won, vlekkeloos naar een tweede zege op rij. En naar een stevigere leiderspositie in het klassement.