Sweeck toont zich de sterkste na spannend slot

Vrijdag 11 November 2022

Sweeck toont zich de sterkste na spannend slot

De wedstrijd in Niel leverde een snelle wedstrijd en een mooie strijd op. Laurens Sweeck leek vanaf ronde 3 solo richting de overwinning te rijden, maar Van der Haar legde zich niet neer bij die situatie en maakte er nog een spannende tweestrijd van. Het was uiteindelijk wel Sweeck die aan het langste eind trok en zo ook de nieuwe leider in het klassement wordt.

Het is Zwitsers kampioen Kuhn (Tormans-Acrog) die voor een snelle start zorgt en het peloton meteen op een lang lint trekt. Van der Haar (Baloise Trek Lions), wiens schouder uit de kom was geraakt voor de wedstrijd, miste aanvankelijk zijn start maar kan na een goede zandpassage enkele plaatsen goedmaken.

Het ging snel in het ruime en langgerekte peloton waar verschillende renners afwisselend op kop rijden. Het zijn uiteindelijk Vanthourenhout (Pauwels Souzen-Bingoal), Sweeck (Crelan-Fristads) en Van der Haar die een kleine voorsprong kunnen nemen. In ronde 3 haalt Sweeck de zandspecialist in zichzelf naar boven. Met een uitstekende zandpassage laat hij de andere renners achter en komt hij alleen op kop.

Achter Sweeck zijn het Vanthourenhout, Van der Haar en Witse Meeusen (Pauwels Sauzen-Bingoal) die voor de tweede plaats strijden. Aanvankelijk kan de jonge Meeusen goed standhouden, maar iets later gaat het toch te snel en hij moet de rol lossen.

In de zesde ronde geraakt Sweeck niet volledig door het zand. Iets wat Van der Haar wel lukt, waardoor de Nederlander meteen heel wat van zijn achterstand goed kan maken. Vanthourenhout moet daar wel van de fiets. Hij lijkt in eerste instantie de schade te kunnen beperken, maar moet toch afhaken. Op datzelfde moment rijdt Van der Haar naar Sweeck en zo krijgen we twee leiders.

Bij het aanvatten van de slotronde hebben we nog steeds dezelfde twee leiders. Sweeck zet zich op kop en legt een snel tempo op. Met een sprint richting de zandbak, duwt hij Van der Haar in de verdediging. Beide moeten van de fiets, maar het is toch Sweeck die met een laatste snelle rush het verschil maakt en als eerste over de finish komt. Van der Haar wordt tweede en Vanthourenhout komt als derde over de finish. Met zijn zege springt Sweeck over Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) naar de leidersplaats in het klassement. Iserbyt, die te maken kreeg met een zadelbreuk, eindigde als vierde in Niel.