Sterke Brand triomfeert opnieuw in het modderige Boom

Zaterdag 04 December 2021

Sterke Brand triomfeert opnieuw in het modderige Boom

Er stond geen maat op wereldkampioene Lucinda Brand. De Nederlandse had nog even het gezelschap van landgenoot van der Heijden maar ging nadien resoluut voor een sterke solo.

Geen festivalweertje in de Schorre in Boom. De koude temperaturen en de regen transformeerden het parcours tot een glibberige modderpartij. Het was de Nederlandse Inge van der Heijden die als snelste het festivalterrein in dook. Ze zette meteen een strak tempo waardoor ze een klein kloofje kon slaan op het achtervolgend groepje met daarin Alverado, Rochette, Betsema en de wereldkampioene Brand.

Tijdens de eerste ronde werd meteen duidelijk dat het parcours enige techniciteit en power vereiste. De modderige slijksporen zorgden voor vele glijpartijen in de achtergrond. Van der Heijden leek niet van zin te zijn om haar forse tempo te laten zakken en ging zo de tweede ronde in met een kleine voorsprong. Wereldkampioene Brand (Baloise Trek Lions) kreeg in de gaten dat ze de renster van team 777 niet nog verder mocht laten rijden en liep in één ruk het gat dicht.

Ondertussen moest Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) noodgedwongen van schoen wisselen. De renster verloor zo bijna een halve minuut en werd op achtervolgen aangewezen. Van der Heijden leek een erg sterke dag te hebben en klampte zich vast in het wiel van Brand. De twee hadden ondertussen een mooie voorsprong bij elkaar tot plots van der Heijden in een bocht onderuit schoof. Ze verloor zo 8 seconden op een ontketende Brand.

In de achtergrond werd het nog spannend voor plaats drie met onder andere Alverado, Rochette en een sterk terugkomende Betsema. Die laatste maakte het zelfs nog even spannend voor de tweede plaats en legde het vuur aan de schenen van van der Heijden.

Een door de modder bijna onherkenbare regenboogtrui op de schouders van Brand verscheen als eerste aan de finish. De Nederlandse bracht opnieuw een solo tot een goed einde en blijft zo ook sterk leidster in het klassement van de Telenet Superprestige. Van der Heijden gaf niet op voor plaats twee en kon zo pechvogel van de dag Betsema voorblijven die op plaats drie eindigde.

© Photopress