Sensatie op en rond de Tenotsberg in Overijse

Sunday 22 October 2023

Sensatie op en rond de Tenotsberg in Overijse

Eli Iserbyt bezorgde zichzelf een mooi verjaardagscadeau tijdens de openingsmanche van de Telenet Superprestige 2023-2024. In een spectaculaire wedstrijd trok hij finaal het laken naar zich toe. Ploegmaat Michael Vanthourenhout finishte op plaats twee, Lars van der Haar op plaats drie.

Op een zware en gladde omloop keken de renners in de openingsronde afwachtend naar elkaar. Niemand durfde zo vroeg in de wedstrijd al in zijn kaarten laten kijken. Eli Iserbyt was de eerste om de concurrentie even te testen. Een valpartij van Nys zorgde ervoor dat hij al snel een dertigtal seconden voorsprong bij elkaar reed.

Kevin Kuhn was de eerste achtervolger maar kreeg het gat niet gedicht. In ronde drie kreeg hij dan ook het gezelschap van ploegmaat Kuypers, Nieuwenhuis, Vanthourenhout, Van der Haar en Witse Meeussen. Iserbyt vond een parcours op zijn maat en bleef doorduwen op de korte klimmetjes. 

Nys, die na zijn valpartij in 24ste positie rondreed, rukte ondertussen op vanuit de achtergrond en rolde bij het ingaan van de vierde ronde de voltallige achtervolgende groep op. Seconde per seconde snoepte hij wat van zijn achterstand op Eli Iserbyt af. In zijn wiel volgden ondertussen Kuypers, Vanthourenhout en Lars van der haar. De regen maakte het parcours opnieuw wat gladder, waardoor heel wat renners de materiaalpost inreden voor ander schoeisel. 

Halverwege de wedstrijd was de achterstand op Iserbyt al gehalveerd tot een 12-tal seconden. Kuypers kreeg het ondertussen moeilijk waardoor het ploegenspel met Nys, Vanthourenhout en Van der Haar kon gespeeld worden. Wanneer Iserbyt opnieuw gegrepen werd, zag Van der Haar zijn kans om druk te zetten. Zonder succes weliswaar. Aanval na aanval werd gecounterd. 

Met z’n vieren trokken de renners van Baloise Trek Lions en Pauwels Sauzen – Bingoal de voorlaatste ronde in. Op zo’n 17 seconden volgden Gerben Kuypers en Cameron Mason. De jonge Mason had er een sterke remonte opzitten.  

Na iets meer dan 45 minuten wedstrijd kreeg de jonge Nys het wat moeilijker. Die kans greep Michael Vanthourenhout om zich voor het eerst te laten zien. Zou hij voor het tweede jaar op rij kunnen winnen in Overijse? Naar het einde van de voorlaatste ronde leek Nys zijn tweede adem gevonden te hebben en sloot hij opnieuw aan bij Vanthourenhout. Van der Haar en Iserbyt volgden op dat moment op 7 seconden. 

Laatste ronde en alles was te herdoen. De kemphanen bleven elkaar bestoken met versnelling na versnelling. Nys en Iserbyt leken de beste papieren te hebben en doken de laatste afdaling in. In de allerlaatste kans om Iserbyt te passeren, koos Nys aan andere lijn. De extra snelheid en lijnkeuze zorgden voor een kostbare valpartij. Iserbyt wist zich maar net recht te houden, sprong voorbij Nys en reed solo naar de overwinning. In de achtergrond passeerden ook Vanthourenhout en Van der Haar de onfortuinlijke Nys. Eén: Eli Iserbyt, twee: Michael Vanthourenhout en drie: Lars van der Haar.