Pidcock wint z'n eerste klassementscross ooit

Zondag 13 December 2020

Pidcock wint z'n eerste klassementscross ooit

Met een sterke openingsronde en een goed stel klimmersbenen zet de Britse Pidcock de wedstrijd in Gavere naar z’n hand. Hij kan wereldkampioen Van der Poel afhouden en wint zo z’n eerste klassementscross bij de profs. Toon Aerts eindigt op plek drie.

Gavere is de eerste Telenet Superprestigewedstrijd van het seizoen voor wereldkampioen Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Bij het begin van de wedstrijd is het uitkijken naar een duel tussen Van der Poel en Europees kampioen Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal), die vorig jaar de beste was in Gavere. Die laatste mist z’n start en moet dus tijd en plaatsen goedmaken. Voorin is het Tom Pidcock (Trinity Racing) die z’n klimmersbenen toont en een kleine voorsprong bij elkaar fietst in de openingsfase.

In ronde 2 kan Van der Poel in z’n eentje het gat met Pidcock dichten. Ook Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions) kan bij het ingaan van de derde ronde vooraan komen aansluiten. De Belg toont z’n klimmerskwaliteiten en zet z’n compagnons zo een eerste keer onder druk. Wegrijden lukt niet, de leiders werken vooral samen om het achtervolgende trio met Iserbyt, Vanthourenthout en Hermans op achterstand te houden.

Net over halfweg koers draait Pidcock vooraan het gashendel nogmaals open. Op de beklimming neemt Van der Poel de leiding over. Voor Aerts is het de versnelling te veel, hij verliest meter voor meter terrein. Achter Aerts heeft Iserbyt ondertussen z’n compagnons achtergelaten, de Europees kampioen komt voorzichtig dichterbij.

Vooraan zet Pidcock de wereldkampioen nog steeds onder druk. Van der Poel maakt een fout, moet voet aan grond zetten en ziet Pidcock seconde per seconde verder weg rijden. Aan het einde van ronde 6 kijkt de wereldkampioen tegen een achterstand van 14 seconden aan. Het veld ligt volledig uit elkaar geslagen: Aerts op 25 seconden op plek 3 en Iserbyt op 41 seconden op plek 4.

Vooraan lijkt de wedstrijd ondertussen beslist. Pidcock geeft z’n voorsprong niet uit handen en houdt de wereldkampioen af. Van der Poel eindigt uiteindelijk tweede op 25 seconden. Plek drie is voor Toon Aerts. Iserbyt eindigt vierde, maar blijft wel aan de leiding in het klassement.

Voor winnaar Pidcock is het de eerste zege in een klassementscross ooit bij de profs.