Paul Herygers laat zijn licht schijnen over de Telenet Superprestige

Dinsdag 18 Oktober 2022

Paul Herygers laat zijn licht schijnen over de Telenet Superprestige

Zaterdag vindt in Ruddervoorde de eerste manche van de Telenet Superprestige 2022-2023 plaats. Wij vroeger ex-wereldkampioen veldrijden en Sporza co-commentator Paul Herygers om een vooruitblik op het oudste regelmatigheidscriterium. 

 

Met Gullegem mogen we in de Telenet Superprestige een nieuwkomer verwelkomen. Vorig jaar veranderde het parcours daar in een heuse modderpoel. Dit seizoen krijgen de renners met Gullegem en Zonhoven een lastig weekend voorgeschoteld. Een laatste zware test richting de nationale kampioenschappen? 

“De renners kunnen gelukkig wel wat aan. Hopelijk deelt iedereen zijn of haar seizoen goed in en beseffen alle renners hoe belangrijk het is - ook voor organisatoren - om aan de start te komen. Ik heb de wedstrijd in Gullegem van de eerste minuten mee beleefd. Het team daar is jong en enorm gedreven. Ze zijn er in geslaagd om een fantastische veldrit uit te werken. In het verleden hadden ze het vaak moeilijk om toppers aan de start te krijgen, maar keer op keer kregen ze het toch voor elkaar. Ik ben heel blij voor hen dat ze dit seizoen deel mogen uitmaken van de Telenet Superprestige. Bij regenweer kan het er inderdaad een ploeterpartij worden, maar moddercrossen zijn de laatste jaren een rariteit geworden. We smeken er bijna om.”

Wie zullen we dit seizoen regelmatig op het podium zien bij de Elite Mannen? 

“Ik denk dat we de kalender voor die vraag in twee delen moeten splitsen. Het eerste deel begint nu, deel twee start wanneer de grote kopstukken – Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock – er zullen bijkomen. Hun komst zal wel wat stress bij de concurrentie veroorzaken, maar volgens mij zal Eli Iserbyt klaar zijn om de strijd aan te gaan. Verder is het ook uitkijken naar Iserbyts ploegmaat Michael Vanthourenhout en Europees kampioen Lars van der Haar, die net papa is geworden.” 

“Volgens mij zal Eli Iserbyt klaar zijn om de strijd aan te gaan met de grote drie”

Paul Herygers

Denk je dat we Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock vaak in het veld zullen zien de komende winter? 

“Ik hoorde dat ze overwegen om tot vijftien crossen mee te pikken. Als dat waar is, mogen we heel gelukkig zijn. Hopelijk hebben ze ons niet blij gemaakt met een dode mus. Iedereen staat te springen voor hun komst. Veel organisatoren zoeken bijvoorbeeld een plaatsje op de kalender tijdens de kerstperiode, omdat de kans dan groter is dat minstens één van de drie aanwezig is. In december zal het feest zijn, maar we moeten beseffen dat de cross ook populair moet blijven zonder de drie grote kopstukken. Het zijn tenslotte hun tegenstanders die meer dan de helft van het seizoen kleuren.” 

Naast de drie tenoren mogen we binnenkort ook Zdenek Stybar opnieuw in het veld verwachten. Welke rol zie je hem spelen? 

“Ik kan het moeilijk inschatten. Het is in het verleden nog gebeurd dat hij enkele crossen meepikte en vervolgens Sven Nys klopte op het wereldkampioenschap. Zdenek is een aparte kerel. Je weet maar nooit als hij zijn zinnen op iets zet. Het is niet omdat het op de weg niet altijd meer lukt, dat dat in het veld ook het geval zal zijn. Ik heb hetzelfde meegemaakt met Adrie van der Poel. Het lukte niet echt meer op de weg, maar in het veld was hij wel nog tot grote dingen in staat. Hij werd zelfs nog wereldkampioen in Montreuil. Het zou dus zomaar kunnen dat Stybar zich nog eens in de debatten mengt. Ik geef hem het voordeel van de twijfel.” 

Wie schuif je bij de Elite Vrouwen naar voor dit seizoen? 

“Ik geloof nog altijd in Lucinda Brand, al staat de jeugd te popelen. Annemarie Worst is opnieuw aan de beterhand. Fem van Empel rijdt momenteel als een trein door het veld en dan hebben we het nog niet over Puck Pieterse gehad. Als je die jonge rensters klopt, zal je al een eind ver geraken. Er is ook nog Denise Betsema, maar zij moet momenteel de duimen leggen voor de tegenstand. Ik wil Lucinda Brand niet zenuwachtig maken, maar de jeugd zit haar op de hielen. Ze is wel enorm pienter en heeft meer koerservaring, waardoor ze volgens mij nog altijd vaker zal winnen dan de concurrentie.” 

“Ik wil Lucinda Brand niet zenuwachtig maken, maar de jeugd zit haar op de hielen”

Paul Herygers

Er is ook nog het fenomeen Zoe Bäckstedt. Hoe schat je haar in? 

“Ze blijft vriend en vijand verbazen, maar ik denk dat haar toekomst op de weg ligt. Dat kan me in de toekomst natuurlijk nog zuur opbreken. Ik twijfel of Bäckstedt opgewassen is tegen flinterdunne toptalenten als Fem van Empel, Puck Pieterse, ... Begrijp me niet verkeerd, ze kan enorm hard met de fiets rijden en ook op zwaardere omlopen komt ze goed uit de voeten, terwijl je misschien verwacht dat dat niet het geval zou zijn. De vraag is of haar niveau nog opgekrikt kan worden.” 

Een kleine voorspelling om af te sluiten. Wie verwacht je als eindwinnaar en eindwinnares van de Telenet Superprestige begin volgend jaar? 

“De strijd ligt volgens mij helemaal open. Tijdens mijn carrière moest je met Superprestigemanches als Overijse en Gavere bijvoorbeeld goed bergop kunnen rijden om het regelmatigheidscriterium te winnen. Dit seizoen maken verschillende types renners kans op de eindoverwinning. Ook wie minder goed klimt, zal deze editie kansen zien.”