Nieuwenhuis van start tot finish in Merksplas

Saturday 18 November 2023

Nieuwenhuis van start tot finish in Merksplas

Joris Nieuwenhuis behaalde in Merksplas zijn allereerste zege ooit in een klassementscross bij de profs. In een spannende modderstrijd was het finaal Eli Iserbyt die naar plek twee reed. Hij greep in de slotfase nog de jonge Niels Vandeputte, die beslag legde op de derde plaats.

 

Modder, modder en nog eens modder. De onophoudelijke regen had lelijk huisgehouden in Merksplas. Dat belette Joris Nieuwenhuis en Niels Vandeputte echter niet om er van in het begin in te vliegen. Al snel hadden ze een kloofje op de tegenstand. Een kloofje dat ze met enkele perfect uitgevoerde passages al snel uitdiepten.

Wie zijn start helemaal gemist had, was de winnaar van vorig jaar in Merksplas: Laurens Sweeck. Hij keek al snel aan op een achterstand van meer dan 1 minuut.

Ook Eli Iserbyt leek niet zijn beste dag te hebben. Vanop plaats 3 in de wedstrijd maakte hij enkele kleine foutjes. Voor de Spanjaard Felipe Orts was dat de kans om aan te sluiten bij de leider in het klassement van de Telenet Superprestige. Met z’n tweetjes speelden ze lange tijd haasje over.

Joris Nieuwenhuis op zijn beurt had zich in de tweede ronde al ontdaan van Niels Vandeputte. Als leider in de wedstrijd reed hij perfect gelijkmatige rondetijden en leek hij probleemloos op weg te zijn naar een mooie zege.

Laurens Sweeck schudde nog even aan de boom en reed vanuit een verloren gewaande positie toch terug naar plek 5. Een inspanning die hij later in de wedstrijd moest bekopen. Hij kwam niet meer voor in het scenario voor de podiumplaatsen.

In een zware wedstrijd betaalden sommige renners de tol van hun eerdere inspanningen. Zowel Orts als Vandeputte werden in de eindfase nog opgerold door Eli Iserbyt. Iserbyt, de man die al heel wat finales heeft gereden, toonde andermaal zijn vechtlust. Hij sprokkelde zo nog twee extra punten voor zijn algemene klassement.

Nieuwenhuis werd niet meer bedreigd en rondde een fantastische solo af. Na iets meer dan één uur wedstrijd stak hij zo voor het eerst zijn handen in de lucht in een klassementswedstrijd. Anderhalve minuut later bolde Eli Iserbyt als tweede binnen. Niels Vandeputte kwam tevreden als derde over de streep.