Kersvers Europees kampioene Brand triomfeert in Niel

Donderdag 11 November 2021

Kersvers Europees kampioene Brand triomfeert in Niel

Kersvers Europees kampioene Lucinda Brand werd meteen op achtervolgen aangewezen tijdens de derde manche van de Telenet Superprestige in Niel. Maar de sterke wereldkampioene maakte haar achterstand snel goed en zette de wedstrijd na een spannende laatste ronde naar haar hand.

Nog voor de start werd gegeven, moest Sanne Cant noodgedwongen forfait geven. De Belgische kampioene kwam tijdens de verkenning tweemaal ten val en had last van de knie. Eenmaal de lichten op groen sprongen, waren het Annemarie Worst (Team 777) en haar ploeggenote Inge van der Heijden die als eerste het veld in doken.

Kersvers Europees kampioene veldrijden Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) moest door een gezakt zadel vrij snel in de race wisselen van fiets. Brand, die uiteraard ook nog steeds wereldkampioene veldrijden is, moest zo noodgedwongen in de achtervolging op een ontketende Worst die meteen enkele mooie meters voorsprong bij elkaar had gefietst. Maar nog voor het ingaan van de tweede ronde kwam Worst ongelukkig ten val en verloor zo haar voorsprong. Op die manier kwamen achtervolgers Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Yara Kastelijn aansluiten.

Betsema besloot om niet te wachten op een nog steeds achtervolgende Brand en reed meter per meter weg van Worst. Maar Worst gaf niet veel meters prijs dankzij haar sterke technische vaardigheden die dit rondje vereiste. In de achtergrond rolde Brand ondertussen Kastelijn op en liet haar iets later ook meteen achter zich. In ronde drie kon de wereldkampioene eindelijk op adem komen en kwam ze aansluiten bij het tweetal vooraan.

In de vierde ronde maakte Betsema iets te veel foutjes en moest ze zo Brand en Worst laten gaan. Worst plaatste opnieuw een versnelling en bleek dus geen last te hebben van haar val die ze maakte in de eerste ronde. Brand werd opnieuw op achtervolgen aangewezen maar bleef attent.

In de slotronde kwam Brand onder stoom en reed ze het gat op Worst in één ruk dicht. Ze aarzelde niet en zette meteen druk op Worst die hierdoor een beslissende val maakte op de bultjes. De sterke wereldkampioene snelde zo naar winst in Niel. Een toch wel tevreden Worst kwam als tweede over de eindstreep gevolgd door Betsema op plek drie. Betsema blijft aan de leiding van het klassement.

© Photopress