Iserbyt trekt de wedstrijd in het slot naar zich toe

Saturday 29 October 2022

Iserbyt trekt de wedstrijd in het slot naar zich toe

 

Na een wedstrijd vol verrassingen en lekke banden is het Eli Iserbyt die mag juichen in Ruddervoorde. Hij haalt het voor Laurens Sweeck. Lars van der Haar eindigt derde, maar is met twee lekke banden ongetwijfeld de pechvogel van de dag.

Verrassing aan het begin van de wedstrijd bij de mannen. Renner in vorm, Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal), mist z’n start en moet heel wat plaatsen goedmaken. Hetzelfde overkomt Laurens Sweeck (Crelan-Fristads). Intussen bepalen Vandebosch (Alpecin-Deceuninck) en Hermans (Tormans-Circus Cyclo Cross Team) het tempo voorin. Iserbyt kan de scheve situatie vrij snel rechtzetten en na een lange achtervolging komt ook Sweeck aan het einde van ronde twee vooraan aansluiten.

Het moment voor Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) om eens aan de boom te schudden. Europees kampioen Van der Haar (Baloise Trek Lions) ziet het gebeuren en pikt z’n wagonnetje aan. De twee rijden weg van de rest van het pak, waar Iserbyt het wiel van Sweeck kiest, die in de achtervolging moet.

In ronde 4 duikt Vanthourenhout plots de materiaalpost in. Een lekke band is de oorzaak. Op deze snelle omloop bekoop je een fietswissel met seconden en dus komt Van der Haar zo alleen in de kop van de wedstrijd terecht. Vanthourenhout pikt weer in bij de achtervolgers en daardoor Iserbyt de ruimte om, ondanks ook voor hem een fietswissel, z’n kans te gaan.

Wegrijden lukt niet voor de man die de voorbije weken van overwinning naar overwinning fietste. Integendeel. Het is Van der Haar die seconde per seconde pakt. Sweeck en Iserbyt kunnen op hun beurt wegrijden bij  de andere achtervolgers. De voorsprong van Van der Haar lijkt voldoende, maar pech strooit roet in het eten.

Leider Van der Haart duikt de voorlaatste ronde in met een lekke achterband. Na een wissel in de post komen achtervolgers Sweeck en Iserbyt héél dicht. Hoewel Sweeck de voorbije ronden Iserbyt telkens op achterstand wist te zetten in de zandbak, is het nu Iserbyt die z’n compagnon enkele meters aansmeert. Het verschil met Van der Haar slinkt zienderogen, ook omdat de Europees kampioen opnieuw met een lekke achterband af te rekenen krijgt.

Sweeck ziet hoe Iserbyt meter na meter wegrijdt en kijkt bij het ingaan van de laatste ronde tegen een achterstand van 10 seconden aan. Iserbyt geeft z’n voorsprong niet meer uit handen en snelt naar z’n derde opeenvolgende zege in Ruddervoorde. Hij wordt op die manier ook de eerste leider in het klassement.