Iserbyt sprint naar winst na spannend duel in Niel

Donderdag 11 November 2021

Iserbyt sprint naar winst na spannend duel in Niel

Europees kampioen veldrijden Lars van der Haar (Trek Baloise Lions) dook als eerste het veld in, de kersverse kampioen had duidelijk vleugels gekregen dankzij zijn gloednieuwe witblauwe trui. Meteen vormde zich een groep van vier met daarin Lars van der Haar, zijn ploeggenoot Toon Aerts (Trek Baloise Lions), vice Europees kampioen Quinten Hermans (Tormans CX Team) en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal). Het viertal onderhield een erg strak tempo waardoor een achtervolgende Laurens Sweeck alles uit de kast moest halen om de kloof te dichten.

In ronde drie was het Quinten Hermans die een eerste maal zich los kon maken uit het groepje leiders. Maar lang duurde zijn aanval niet want de renner van het Tormans CX Team kwam even later ten val en moest zo opnieuw Aerts, van der Haar en Iserbyt laten aansluiten. In de achtergrond kwam Laurens Sweeck, die op weg was naar de leiders, in de problemen. Zijn versnellingsapparaat brak af en hij moest zo noodgedwongen de fiets schouderen tot aan de materiaalpost.

Ondertussen bleken de vier vooraan sterk elkaar gewaagd. Verschillende prikken en aanvallen van onder andere Toon Aerts werden steeds teruggehaald. Voor plek vijf was het kijken naar het trio Kevin Kuhn, Jens Adams en Toon Vandebosch, maar dat was al ver in de achtergrond. Het parcours dwong ook iedereen tot kleine foutjes. Door een val van Eli in de modder konden Aerts en van der Haar het ruime sop kiezen. Iserbyt liet dat uiteraard niet zomaar gebeuren en zette vol de achtervolging in.

In de zandbak zag van der Haar Iserbyt naderen en liet hij door een tactische zet zijn ploeggenoot Aerts wegrijden. Maar dat hinderde Iserbyt niet al te veel en bij het ingaan van ronde vijf had hij dan ook Aerts weer te pakken. Ondertussen moest Hermans de rollen vooraan lossen. Door een sterke passage in het zand en een val van zowel van der Haar als Aerts kon Iserbyt een mooie voorsprong pakken. De geloste Hermans kon door de val van het Baloise Trek Lions duo opnieuw de aansluiting maken.

Iserbyt leek de pijp uit en haalde zijn trukendoos boven op een steile klim die de renners normaal niet konden oprijden. Hij raakte net niet boven maar kon zo zijn voorsprong nog meer glans geven. De finale was losgebarsten en het viertal reed nu elk op 50 meter van elkaar, strijdend voor zijn plek. Aerts was nog niet van plan om zich gewonnen te geven en sloot door een forse inspanning terug aan bij Iserbyt. Daarachter nam Hermans het over van van der Haar voor plek drie.

Bij de ingang van de laatste ronde leek Aerts de beslissende aanval neergezet te hebben en de veer leek zelfs gebroken te zijn bij Iserbyt. Maar de man uit het kamp van Pauwels Sauzen-Bingoal haalde nog een laatste keer uit en dichtte de kloof met Aerts in één ruk. Hij ging op en over Aerts en zette zo meteen al de spurt in richting finish. Het werd nog een beklijvende sprint die Eli Iserbyt uiteindelijk naar zich toetrok. De West-Vlaming blijft zo ook uiteraard leider in het Telenet Superprestige klassement. Een sterke Toon Aerts werd knap tweede gevolgd door Quinten Hermans voor plaats drie. De nieuwe Europees kampioen Lars van der Haar werd uiteindelijk vierde.

© Photopress