Iserbyt klopt eindwinnaar Van der Haar

Saturday 11 February 2023

Iserbyt klopt eindwinnaar Van der Haar

Van der Haar wilde maar wat graag z’n eindzege in de Telenet Superprestige bekronen met winst in Middelkerke. Een hele wedstrijd zette hij z’n concurrenten onder druk, maar na een schuiver in de slotronde was het Iserbyt die met de dagwinst aan de haal ging.

De eindzege, dat is wat op het spel stond voor Lars van der Haar (Baloise Trek Lions) in Middelkerke. Dat hij niet van plan was z’n leiderspositie uit handen te geven, bleek vanaf seconde één. De Nederlandse kampioen zette het hele pak meteen onder druk. Het duurde twee ronden vooraleer Sweeck (Crelan – Fristads) en Iserbyt (Pauwels Sauzen – Bingoal) het gaatje konden dichten.

Beetje bij beetje moest Iserbyt voorin wat ruimte laten. Na een moeilijke passage in de zandbak moest hij de rol helemal lossen. Sweeck en Van der Haar gingen samen door, maar Iserbyt helemaal naar de derde plaats verwijzen deden ze  niet. Een ronde na z’n mindere passage door het zand, flitste Iserbyt bij dezelfde hindernis in één keer naar voor. Halfweg koers waren ze voorin weer met drie.

Voor Van der Haar mocht het wel weer iets sneller gaan. Opnieuw zorgde de zandbak voor actie. Van der Haar snelde door het zand, maar Iserbyt kon het gat nog voor het einde van de vijfde ronde weer dichten. Ook Sweeck wist z’n wagonnetje vooraan weer aan te hangen.

Ze begonnen voorin wat meer naar elkaar te kijken en het tempo ging er wat uit. Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) zag z’n kans schoon om voorin aan te pikken, wat hij ook deed bij het ingaan van de zesde van in totaal tien ronden. Op die manier had Van der Haar plots ook een ploegmaat in steun. Dat kwam bij de volgende passage in de zandbak meteen van pas. Van der Haar ging nog een keer aan de boom schudden, Nieuwenhuis zette voet aan grond en dwong Iserbyt zo om een extra inspanning te leveren.

Drie seconden, groter was de voorsprong van Van der Haar op Iserbyt niet. Heel even moest Iserbyt plooien, maar breken gebeurde niet. Opnieuw slaagde hij erin bij Van der haar te komen aansluiten. Maar weer was de zandbak Iserbyts dooddoener met dienst en dus moest hij voor de zoveelste keer in de achtervolging in Middelkerke.

Van der Haar zag z’n kans, bleef op de trappers lopen en wilde het Iserbyt zo moeilijk mogelijk maken om nog eens terug te keren. Iserbyt beet zich vast in de achtervolging, maar het gat helemaal dichtrijden, dat werd duidelijk lastiger. En toch, bij het ingaan van de laatste ronde zat Iserbyt weer in Van der Haars nek te hijgen. De slotronde zou over winst en verlies beslissen.

Een schuiver van het voorwiel Van der Haar gaf Iserbyt de kans om de druk op te voeren. De Nederlands kampioen moest achtervolgen en zag Iserbyt meter per meter wegrijden. Voor het eerst in Middelkerke waren de rollen omgekeerd en daar wilde Iserbyt maar wat graag van profiteren. Hij rook de zege en draaide het gashendel helemaal open.

Na een dag in de verdrukking wist Iserbyt dan toch te zegevieren in Middelkerke. Van der Haar strandde op de tweede plaats, maar was op zijn beurt ook winnaar, want hij haalde het eindklassement binnen. Sweeck vervolledigde het podium van de Noordzeecross.