Ijzersterke Iserbyt heerst in Niel

Saturday 11 November 2023

Ijzersterke Iserbyt heerst in Niel

In een spannende en slopende wedstrijd nam Eli Iserbyt de maat van Joris Nieuwenhuis. Opvallende derde in Niel was de spanjaard Felipe Orts. Het is al de derde zege voor Eli Iserbyt in de Telenet Superprestige seizoen 2023-2024.

Met meer dan 70 doken ze de modder van Niel in. De verwachte namen posteerden zich al snel vooraan. Op dit parcours was het een kwestie van foutloos te blijven. Iets was niet lukte bij Thibau Nys en Lars van der Haar. Zij zagen hun snelle start in rook opgaan en zouden niet meer in het verhaal van de wedstrijd voorkomen. Ploegmaat Nieuwenhuis overtrof dan weer de stoutste verwachtingen. Samen met Eli Iserbyt ging hij er bij het ingaan van de tweede ronde al vandoor.

Laurens Sweeck, winnaar vorig jaar in Niel, werd zo eerste achtervolger op de derde plaats. In zijn kielzog volgde de verrassende Spanjaard Felipe Orts. Met zijn lange benen wist hij de Belgische modder goed te verteren. In de achtergrond streden heel wat renners voor een plaatsje in de top 10. Lars van der Haar, derde in het algemene klassement op dat moment, leek een slechte beurt te gaan maken. Hij zou dan ook geen punten meenemen naar huis.

Ronde na ronde bleven Nieuwenhuis en Iserbyt in elkaars wiel. Beiden namen ze wel eens afstand, maar de twee vloeiden keer op keer opnieuw samen. In de achtergrond kregen we de opgaves van Europees kampioen Vanthourenhout en Emiel Verstrynge. Een offday voor beide heren. De druk vooraan werd opgevoerd, want Laurens Sweeck bleek zijn tweede adem gevonden te hebben. Op het moment dat hij tot op zes seconden kwam, reed hij lek. Enkele schuivers in de laatste ronden zouden hem verwijzen naar plek vier in de daguitslag. Sweeck maakte wel een mooie sprong in het algemene klassement aangezien zowel Vanthourenhout als Van der Haar geen punten scoorden.

In de laatste van zeven ronden zag Iserbyt zijn moment gekomen. Op kop begon hij aan de moeilijke passage over het wasbord. Foutloos slingerde hij over en tussen de bulten. Met enkele seconden voorsprong koos Iserbyt ervoor om te wisselen, bleef bij het opspringen even haken achter het zadel, maar wist zijn voorsprong te behouden. Nieuwenhuis wisselde ook niet geheel feilloos waardoor de vogel gaan vliegen was.

Eli Iserbyt won zo voor de tweede keer in zijn carrière in Niel en behaalde zo al het maximum van de punten dit seizoen. Joris Nieuwenhuis en Felipe Orts waren de gelukkige tweede en derde.