Fem van Empel oppermachtig in Boom

Saturday 02 December 2023

Fem van Empel oppermachtig in Boom

Er waaide een wervelwind door Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom. Fem van Empel zette er de vijfde Telenet Superprestigemanche van het seizoen naar haar hand. De wereldkampioene duldde geen tegenstand en begon al in de tweede ronde aan een knappe solo. Haar landgenotes Puck Pieterse en Annemarie Worst flankeerden haar op het podium.

Bij temperaturen rond het vriespunt dook Puck Pieterse (Fenix-Deceuninck) als eerste het veld in. Wereldkampioene Fem van Empel (Jumbo-Visma) schoot vlak na de start uit haar pedaal en moest enkele posities goedmaken. De terugkerende Shirin van Anrooij verging het nog slechter. Ze werd opgehouden door een valpartij in één van de eerste bochten en was onmiddellijk op achtervolgen aangewezen. De renster van Baloise Trek Lions zou nooit een rol van betekenis spelen.

Nederlands kampioene Pieterse legde een strak tempo op en had meteen een voorgift van acht seconden te pakken na een struikelpartij van Van Empel op één van de vele hellingen. De wereldkampioene toonde haar weerbaarheid en had haar foutje een halve ronde later al opnieuw rechtgezet. Halverwege de tweede ronde reed ze plots zelf alleen aan de leiding. Pieterse was ten val gekomen en zag haar achterstand zienderogen groeien. Bij het ingaan van de derde ronde bedroeg het verschil al 20 seconden.

Halverwege de wedstrijd leken de eerste twee podiumplaatsen al vast te liggen. De strijd om plaats drie daarentegen was wel spannend. Annemarie Worst (Cyclocross Reds), Kata Blanka Vas (Team SD Worx) en Inge van der Heijden (Crelan – Corendon) reden de hele wedstrijd lang in elkaars buurt. De Hongaarse Vas maakte in de voorlaatste ronde te veel foutjes waardoor ze haar podiumambities mocht opbergen.

Fem van Empel had ondertussen een grote voorsprong bij elkaar gereden. De wereldkampioene mocht het zegegebaar maken met een voorgift van 1’04” op Puck Pieterse. Annemarie Worst won uiteindelijk het gevecht om de derde plaats. Door de afwezigheid van Ceylin del Carmen Alvarado nam ze de leidersplaats in het algemene klassement over.