Drie op een rij voor Van Aert in de Telenet Superprestige

Zaterdag 07 Januari 2023

Drie op een rij voor Van Aert in de Telenet Superprestige

Na Heusden-Zolder en Diegem heeft Wout van Aert nu ook de Telenet Superprestigemanche in Gullegem op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen wachtte tot halverwege de wedstrijd om Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout van zich af te schudden.

Lars van der Haar dook in Gullegem als eerste het veld in. De Nederlandse kampioen gaf de koppositie even af aan Eli Iserbyt tijdens de eerste ronde, maar nam niet veel later zelf opnieuw het initiatief. Belgisch kampioen Wout van Aert keek tijdens het wedstrijdbegin de kat uit de boom en reed rond in vijfde positie. Aan het einde van de openingsronde hadden we een kopgroep van vijf renners: Lars van der Haar, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Felipe Orts.

Na tien minuten wedstrijd vond Michael Vanthourenhout het welletjes geweest. Hij plaatste een versnelling, sprong over de balken en had plots een voorsprong van vijf seconden. Wout van Aert werd wakker en schoof op naar de tweede positie. De tempoversnelling van Vanthourenhout kostte Felipe Orts z’n plaats in de achtervolgende groep. Een halve ronde later sloot de Belgische kampioen opnieuw aan bij Michael Vanthourenhout. Eli Iserbyt en Lars van der Haar volgden in zijn spoor en zorgden voor een kopgroep van vier renners.

Van Aert schakelde meteen een versnelling hoger in de eerstvolgende modderstrook. Het was alle hens aan dek bij de tegenstand. Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt moesten alle zeilen bijzetten, maar zaten wel in het wiel van de Belgische kampioen. Lars van der Haar was het kind van de rekening. Ondertussen begon ook het weer een rol te spelen op het parcours in West-Vlaanderen. De regen zorgde voor een gladde modderlaag, waardoor de renners op zoek moesten naar de ideale bandendruk.

Na een uitstekende zandpassage van Van Aert en lekke band voor Michael Vanthourenhout dook de Belgische kampioen alleen de zesde ronde in. Eli Iserbyt zette in eerste instantie alles op alles om hem kampioen te volgen, maar Van Aert bleek te sterk. De renner van Jumbo-Visma kwam helemaal onder stoom en vergrootte zijn voorsprong beetje bij beetje.

Op twee ronden van het einde leek de wedstrijd helemaal in zijn plooi te liggen. Van Aert reed rond met een voorsprong van 20 seconden op Iserbyt en 32 seconden op Europees kampioen Michael Vanthourenhout. De voorsprong van Van Aert was groot genoeg om gas terug te nemen tijdens de laatste ronde. De Belgische kampioen mocht voor de derde Superprestigemanche op rijd het zegegebaar maken. Iserbyt en Vanthourenhout flankeerden Van Aert op het podium.

Lars van der Haar verloor enkele punten in het klassement ten opzichte van de twee renners van Pauwels Sauzen – Bingoal. De Nederlander trekt met een voorsprong van 6 punten op Michael Vanthourenhout naar de laatste manche van het oudste regelmatigheidscriterium in Middelkerke.