Ceylin Alvarado viert solo in Gullegem

Saturday 07 January 2023

Ceylin Alvarado viert solo in Gullegem

Ceylin del Carmen Alvarado heeft in Gullegem haar vierde overwinning in de Telenet Superprestige van dit seizoen behaald. De leidster in het oudste regelmatigheidscriterium trok ten aanval op het einde van de tweede ronde en werkte die solo succesvol af.

De beste start in het West-Vlaamse Gullegem was voor het Britse toptalent Zoe Backstedt. Ze trok het tempo meteen de hoogte in, waardoor er halverwege de eerste ronde al een kopgroep van drie rensters ontstond. Enkel Ceylin del Carmen Alvarado, de leidster in het klassement van de Telenet Superprestige, en Denis Betsema, derde in het klassement, konden haar tempo volgen. Backstedt was duidelijk niet van plan om te wachten. Op één van de modderstroken op het parcours plaatste ze een versnelling, waardoor ze op het einde van de eerste ronde een bonus van enkele seconden te pakken had.

De Britse wisselde aan het begin van de tweede ronde van fiets, waardoor ze opnieuw het gezelschap kreeg van Alvarado. De renster van Alpecin – Deceuninck liet er geen gras over groeien. Dankzij een uitstekende passage door het zand ging ze er alleen van door. Achter haar vormde zich een achtervolgende groep met Backstedt, Betsema en Van der Heijden. Op het einde van de tweede ronde had Alvarado al een voorsprong van negen seconden bij elkaar gefietst.

Bij het ingaan van de derde ronde probeerde Backstedt zich los te rukken van de twee andere achtervolgsters, maar na een mindere zandpassage kwam Inge van der Heijden opnieuw bij de Britse aansluiten. Denise Betsema kende dan weer problemen op één van de zware modderstroken, waardoor we met twee achtervolgsters de vierde ronde ingingen.

Na opnieuw een mindere zandpassage van Backstedt en vervolgens ook een fout in de modder reed Van der Heijden plots alleen in tweede positie. Betsema legde zich niet bij die situatie neer. Ze voelde haar zichtbaar steeds beter. Eerst loste ze Backstedt en vervolgens reed ze naar Van der Heijden toe, maar dat was slechts van korte duur. Na een fietswissel tijdens de voorlaatste ronde keek ze opnieuw tegen een kleine achterstand aan.

De posities wisselden niet meer tijdens de laatste ronde in Gullegem. Ceylin Alvarado reed in West-Vlaanderen naar haar vierde overwinning van het seizoen in de Telenet Superprestige en verstevigde zo haar koppositie in het klassement. Haar dichtste belaagster, Inge van der Heijden, werd tweede. Denise Betsema vervolledigde het Nederlandse podium.