Brand wint voor derde keer op rij in Heusden-Zolder

Maandag 27 December 2021

Brand wint voor derde keer op rij in Heusden-Zolder

Wereldkampioene Lucinda Brand en de jonge Fem van Empel besloten na twee ronden het hazenpad te nemen en een spannend duel uit te vechten tot aan de meet. Brand trok aan het langste eind en won zo voor de derde opeenvolgende keer in Heusden-Zolder.

Het circuit van Zolder was vandaag het decor van de 6de manche van de Telenet Superprestige in Heusden-Zolder. Bij het induiken van het veld was het Kata Blanka Vas die de leiding nam van het peloton dat maar liefst 100 deelnemers telde. Het grote pak werd meteen getransformeerd in één lang lint rensters.

Tijdens de eerste twee ronden was het vooral de Hongaarse Vas (SD Worx) die het tempo bepaalde. Ze leek niet echt onder de indruk van wereldkampioene Brand (Baloise Trek Lions) in haar wiel en bleef de forcing voeren. Dat resulteerde in een kopgroep van 6 rensters bij het ingaan van de 3de ronde met daarin Kata Blanka Vas, Denise Betsema, Fem van Empel, Annemarie Worst, Ceylin Alvarado en Lucinda Brand.

Die laatste besloot in de derde ronde het heft in handen te nemen en het tempo de hoogte in te duwen. Enkel de jonge Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) kon de tempoversnelling van Brand volgen. Het tweetal dwong Betsema, Worst, Vas en Van der Heijden in de achtervolging. Betsema die zo belangrijke punten voor het eindklassement in het gedrang zag komen, nam de leiding van het viertal en probeerde het gat van 8 seconden op haar ploeggenote en de wereldkampioene te dichten.  

In de vierde ronde besloot een nochtans goed gestarte Ceylin Alvarado (Alpecin-Fenix) er de brui aan te geven. De Nederlandse kampioene stapte al wenend uit de wedstrijd wegens aanhoudende rugklachten. Ondertussen maakte Lucinda Brand een val in een afdaling. De wereldkampioene kon snel weer haar fiets opspringen en verloor zo amper seconden op haar metgezel Fem van Empel. De achtervolgers volgden op 14 seconden en hadden ondertussen ook het gezelschap gekregen van een andere jonge Nederlandse renster, Shirin van Anrooij.

Bij het ingaan van de laatste ronde leken Van Empel en Brand even naar elkaar te kijken. Maar met de 15 seconden voorsprong die ze hadden, aarzelden ze niet te lang en trokken ze opnieuw fors door. Onder meer een val van Vas dunde in de achtergrond het achtervolgende groepje uit met zo enkel nog Van Anrooij, Worst en Betsema in de running voor plaats 3.

De strijd om de winst werd sowieso bij de twee vooraan gereden. Brand zette alles op alles om het de snelle Van Empel moeilijk te maken, maar de jonge Nederlandse loste het wiel niet. Op een cruciaal moment in de laatste afdaling maakte Van Empel alsnog een fout waardoor ze een meter moest laten op een ontketende Brand. Brand kon zo haar sprint inzetten met een lichte voorsprong en gaf deze niet meer af. Van Empel eindigde tweede op twee luttele seconden. Worst (Team 777) won de strijd voor plek drie op 21 seconden. Wereldkampioene Brand verstevigde zo ook haar leidersplaats in het klassement van de Telenet Superprestige.

© Photopress