Betsema snelt naar solo overwinning in Ruddervoorde

Zaterdag 29 Oktober 2022

Betsema snelt naar solo overwinning in Ruddervoorde

 

Het leek op een afvallingswedstrijd, de openingsmanche in Ruddervoorde. Na een snelle eerste ronde bleven Van der Heijden, Betsema en Alvarado voorin over. Toen Betsema het tempo ging bepalen, moest eerst Alvarado en vervolgens Van der Heijden de rol lossen. De Nederlands volgt zo zichzelf op in Ruddervoorde.

De snelle start van Inge van der Heijden (777) trekt het hele peloton op een lint. Al snel volgen er breuken in het peloton en krijgen we vooraan drie leidsters. Van der Heijden krijgt het gezelschap van Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal), de winnares van vorig jaar, en Alvarado (Alpecin-Deceuninck). Ook Worst (777), ploeggenote van Van der Heijden, probeert mee te gaan, maar kan haar wagonnetje net niet aanpikken.

Wanneer Betsema in de tweede ronde voorin overneemt van Van der Heijden en het tempo gaat bepalen, groeit de achterstand voor Worst. Ook Alvarado hangt stilaan aan de rekker. Betsema laat het tempo niet zakken en koerst aan een hoog tempo over de relatief droge omloop in Ruddervoorde.

Van der Heijden puft even in het wiel van haar landgenote, maar neemt aan het begin van de derde ronde opnieuw over. Voor Alvarado gaat het stilaan te snel voorin. En of het tempo hoog ligt. De top 3 zit nog in elkaars buurt, maar de verschillen met de rest van het pak worden zienderogen groter.

Hoewel Alvarado haar best doet om het verschil zo klein mogelijk te houden, ziet ze in het tweede deel van de wedstrijd hoe het duo Betsema-Van der Heijden stilaan verder wegrijdt. Tot de voorlaatste ronde kunnen de twee elkaar voorin perfect vinden, maar dan krijgt Van der Heijden het moeilijk. Betsema snelt onverstoord voort in Ruddervoorde, terwijl de seconden stilaan optellen.

Betsema duikt de slotronde in met een voorsprong van 11 seconden op Van der Heijden. Alvarado volgt op plek 3, met een achterstand van 34 seconden. De wedstrijdsituatie verandert niet meer. Betsema pakt zo net als vorig seizoen de winst in Ruddervoorde. Ze is daardoor ook de eerste leidster in het klassement.