Alvarado wint in Niel na langgerekte sprint

Vrijdag 11 November 2022

Alvarado wint in Niel na langgerekte sprint

Een valpartij in het begin van de wedstrijd was meteen bepalend voor het wedstrijdverloop. Er ontstond een kopgroep waarin Alvarado en Betsema zich de sterksten toonden. Ze maakten er een spannende tweestrijd van, waarna Alvardo aan het langste eind trok.

Iedereen lijkt aanvankelijk goed uit de startblokken te komen, maar toen de rensters effectief het veld indoken kregen we meteen een valpartij. Grootste slachtoffer is Zoe Bäckstedt (Tormans-Acrog), die met schade aan het stuur meteen de materiaalpost induikt. De valpartij gebeurde vrij vooraan in het peloton en door het oponthoud onstaat er een breuk. Een groepje van 8 rensters heeft zo meteen een kleine voorsprong.

In die groep is het vooral Alvarado (Alpecin-Deceuninck) die de rest onder druk zet, waardoor ze samen met Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en van der Heijden (777) een kloof kan slaan. Alvarado blijft haar landgenotes onder druk zetten, er ontstaan gaten maar ze kan nooit echt van hen wegrijden.

Het werk van Alvarado loont wel, in ronde 4 krijgt van der Heijden het moeilijk. Ze probeert nog aan te klampen maar uiteindelijk ging het te snel voor haar. Zo komt het tot een tweestrijd tussen Alvarado en Betsema, waar het nu vooral die laatste is die het commando overneemt.

Met twee duiken ze de laatste ronde in. Even lijkt de beslissing gevallen te zijn wanneer Betsema van de fiets moet bij het oprijden van een heuvel. Maar ze vecht zich terug naar het wiel van Alvarado en ze beginnen met twee aan de laatste zandpassage. Uiteindelijk is het Alvarado die na een langgerekte sprint als eerste over de streep komt. Het is haar eerste zege sinds 14 februari 2021. Het podium kleurt volledig Nederlands met Betsema en Van der Heijden op plaatsen 2 en 3. Door haar tweede plaats blijft Betsema leidster in het klassement.