Alvarado soleert naar tweede zege van het seizoen

Zaterdag 19 November 2022

Alvarado soleert naar tweede zege van het seizoen

Ceylin Alvarado zette in Merksplas de puntjes op de i. Ze reed haast de volledige wedstrijd solo aan de leiding en pakte na de langverwachte overwinning in Niel vorige week, nu haar tweede zege op rij in de Telenet Superprestige. Betsema en Van der Heijden vervolledigden het podium.

Wereldkampioene Marianne Vos (Jumbo-Visma) schoot als een speer uit de startblokken. Ze sprintte richting de eerste strook in het veld en bepaalde bij aanvang van de openingsronde het tempo. Enkel Alvarado (Alpecin-Deceuninck), die in Niel na 1 jaar en 9 maanden eindelijk nog eens mocht juichen, was de enige die in het zog van de wereldkampioene mee kon. Voor onder andere Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) en Van der Heijden (777) ging het te snel.

Aan het einde van de eerste ronde nam Alvarado het commando over. Ze zette de wereldkampioene meteen op enkele meters en had bij het ingaan van de slotronde al een voorsprong van 11 seconden bij elkaar gefietst. Voor Vos ging het duidelijk te snel, zij voelde hoe de achtervolgers meter voor meter naderden.

Terwijl Alvarado voorin vlot bleef ronddraaien, verloor de wereldkampioene plaats na plaats. Betsema en Van der Heijden daarentegen reden weg bij de achtervolgers en de strijd om de tweede plaats was helemaal geopend. Een mindere passage van Betsema door het zand in ronde drie, gaf Van der Heijden enkele meters. Betsema liet het niet gebeuren en zette de scheve situatie recht.

Voor Alvarado was de overwinning intussen binnen handbereik. Ze vatte de laatste ronde aan met een voorsprong van 25 seconden. Het was vooral uitkijken naar de strijd om de tweede plaats. Het was uiteindelijk Betsema die Van der Heijden kon losschudden en naar de tweede podiumplek fietste. Vooraan had Alvarado alle tijd om haar tweede zege van het seizoen en haar tweede opeenvolgende Telenet Superprestige manche te vieren. Als kers op de taart is Alvarado ook de nieuwe leidster in het klassement.