Thibau Nys zet felle strijd met vijf naar zijn hand

Thibau Nys zet felle strijd met vijf naar zijn hand

Na wat een van de meest spannende wedstrijden van de hele winter moet zijn geweest toonde Thibau Nys zich in Hoogstraten de beste in de voorlaatste manche van de Ridley Cup voor junioren. Ryan Cortjens hield nipt Witse Meeussen achter zich voor plaats twee. Meeussen trekt daardoor naar de slotmanche in Middelkerke met twee punten voorsprong op Cortjens.

De start verliep niet vlekkeloos voor Nys, die uit zijn klikpedaal schoot en daardoor meteen op achtervolgen was aangewezen. Helemaal op het einde van de openingsronde kon hij zo goed als vooraan aansluiten. Verder mee in de kopgroep waren Cortjens, Meeussen, de Duitser Tom Lindner, Lennert Belmans en de Nederlanders Luke Verburg en Pim Ronhaar. Onder impuls van de sterke Lindner werd de kopgroep tegen half koers gereduceerd tot een vijftal, Verburg en Ronhaar hadden ondertussen afgehaakt.

De vijf leiders zorgden voor een uitermate boeiend kijkstuk, waarbij ze zowat elk om de beurt probeerden om de beslissing te forceren. Dat bleek niet evident en ook bij het aansnijden van de slotronde kwamen ze nog met vijf in aanmerking voor de overwinning. De opeenvolgende tempoversnellingen werden Belmans en Lindner fataal, de andere drie maakten er een waar spektakel van. Helemaal op het einde kon Nys enkele meters voorsprong nemen en die behield hij tot op de meet.

Thibau Nys: “Verbeten strijd vanaf de eerste ronde”

“Wat een cross, een beetje zoals de beklijvende duels tussen mijn pa en Wellens in het verleden”, analyseerde Nys na zijn tweede zege van het weekend. “Het was een verbeten strijd vanaf de eerste ronde, waarbij ik meteen in de achtervolging moest nadat ik bij de start uit mijn klikpedaal was geschoten. Ook mijn ketting viel daarbij even van het tandwiel. Al bij al slaagde ik er vrij vlot in om op te schuiven en op het einde van de eerste ronde was ik zo goed als mee.”

“Daarna was het belangrijk om constant te proberen om niet te ver af te zakken in het groepje. Eén keer nog moest ik mijn ketting er weer opleggen, maar gelukkig verloor ik daar niet te veel tijd mee. Ik reed als enige van de kopgroep met grifo’s. Daardoor waren er enkele passages waar ik iets meer moeite had dan de concurrenten, maar er waren ook langere stroken waar ik daardoor net iets meer recuperatie kon inbouwen. Ik wist dat het belangrijk zou zijn om als eerste aan de laatste technische stroken te beginnen en ik slaagde er net in om Meeussen te passeren. Ondanks nog een slechte bocht kon ik een heel kleine kloof slaan en dat was beslissend.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige