Acht op acht wenkt voor Mathieu van der Poel

Acht op acht wenkt voor Mathieu van der Poel

Vijf keer op rij primus in Hoogstraten, dertig overwinningen deze winter en op een zucht van een acht op acht in deze editie van de Telenet Superprestige – enkel Sven Nys deed het ooit, in het seizoen 2006-2007 – dat is de balans voor Mathieu van der Poel na een uurtje crossen aan de veilinghallen. Toon Aerts werd tweede, Corné van Kessel versloeg Eli Iserbyt in de strijd om plaats drie.

Nog voor half koers zag de wereldkampioen zijn een ronde eerder zwaar ten val gekomen broer David naast het parcours liggen, maar hij behield de focus en nam in de tweede wedstrijdhelft afstand van zijn laatste belager, niet toevallig Belgisch kampioen Toon Aerts.

“Op zeker moment zag ik een fiets van onze ploeg aan de kant staan en hoorde ik dat het mijn broer was die blijkbaar was gevallen”, verklaarde Van der Poel. “Op dat moment moet je echter verder. Ondertussen heb ik David al zien rondlopen, ik veronderstel dan ook dat het wel zal meevallen.”

“Het is niet echt bewust dat ik deze keer wat langer heb gewacht om het verschil te maken. Zo reed ik al vrij vroeg eens lek op een moment dat ik de koers in handen aan het nemen was. Daarnaast was het een heel verraderlijk parcours, door de modder en het water zag je niet overal waar de sporen lagen en dat werkte foutjes in de hand. Het zorgde ervoor dat ik wel drie of vier pogingen nodig had voor ik uiteindelijk het verschil kon maken. De acht op acht komt nu heel dichtbij, nog één keer alles geven in Middelkerke en dan zien we wel of het ook daadwerkelijk lukt. Het zou heel mooi zijn.”

Toon Aerts laatste belager

In de beginfase konden ook Michael Vanthourenhout - even - en Quinten Hermans - iets langer - een plaats opeisen in de spits van het gebeuren, maar toch werd de strijd om de overwinning al snel gereduceerd tot een duel tussen de wereld- en de Belgische kampioen. Aerts leek het Van der Poel op een voor hem gunstige ondergrond wel heel lastig te kunnen maken, maar toen hij in de zesde van acht ronden ten val kwam, kreeg hij in één klap toch meer dan tien seconden aan de broek. Even kon hij dat verschil vasthouden, maar toen hij nog meer fouten begon te maken, moest Aerts toch zoals zo vaak dit seizoen definitief buigen voor de Nederlander.

“Ik heb hier vandaag wel heel veel fouten gemaakt”, erkende Aerts. “Ik denk dat de vermoeidheid na een slopend seizoen toch wel serieus begint toe te slaan. Ik ben wel tevreden dat ik met Mathieu duidelijk het verschil kon maken ten opzichte van de rest. Net toen ik er stilaan begon in te geloven dat ik misschien wel voor de overwinning zou kunnen gaan, kwam ik een eerste keer ten val. Het verschil niet groter laten worden lukte in eerste instantie nog, naderen zat er echter niet in. En al zeker niet toen ik nog meer fouten begon te maken.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige