Matyas Fiala en Aaron Dockx winnen bij de nieuwelingen

Matyas Fiala en Aaron Dockx winnen bij de nieuwelingen

De Tsjech Matyas Fiala en Aaron Dockx wonnen in Diegem respectievelijk bij de tweedejaars- en eerstejaarsnieuwelingen. Fiala versloeg in een sprint Tibor del Grosso, Dockx deed het zoals gewoonlijk solo.

Dockx stond op de vijfde startrij, maar toch had hij slechts één ronde nodig om tot helemaal vooraan het pak te rijden. Iben Rommelaere was de enige die nog even in zijn spoor kon blijven, maar in de tweede van vier ronden moest ook hij toezien hoe Dockx meter na meter verder afstand nam. Aan de finish bedroeg het verschil 27 seconden. In de strijd om de derde plaats rekende Menno Huising in de slotronde af met Niels Ceulemans en Bjorn Koster.

“Een superstart had ik niet, maar door wat te duwen en te wringen in de bochten slaagde ik er toch vrij snel in om een heel eind op te schuiven”, verklaarde Dockx na zijn negentiende overwinning. “Op de lange klim kon ik dan tot bij de kopgroep rijden, waar ik ook meteen de leiding nam. Iben ging nog even mee, maar door te springen over de balkjes kon ik hem afschudden. Ik ben het stilaan gewoon om achteraan te starten. Vlot opschuiven is op zich wel plezant, maar eens helemaal vooraan starten zou toch ook wel leuk zijn. In het BK, waar renners met zeges als eerste een startplaats mogen loten, zal dat het geval zijn. Het seizoen afsluiten zonder nederlaag bij de wedstrijden waar we als eerstejaars apart rijden, is de uitdaging.”

Fiala in een sprint

Bij de tweedejaars nam de Tsjech Matyas Fiala al in de openingsronde het initiatief. Vanuit een achtervolgend groepje was Tibor del Grosso de enige die een ronde later de kloof kon overbruggen. De twee maakten er een boeiende strijd van die na een snelle slotronde pas in de laatste rechte lijn werd beslecht. Fiala zette stevig aan en de jonge Nederlander slaagde er niet meer in om uit diens wiel te komen. Mathis Avondts finishte als derde.

“Wat een harde strijd”, zei Fiala, die minutenlang zat uit te hijgen. “Ik had het geluk vooraan te kunnen starten. Op dit heel technische parcours kon ik zo zelf mijn traject kiezen. Tibor was echter ook heel sterk en keerde terug in mijn spoor. Het was een mooi duel, waarbij ik erin slaagde om als eerste op de weg richting finish te komen.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige