De grote Mathieushow, aflevering vijf

De grote Mathieushow, aflevering vijf

Vijf op vijf voor Mathieu van der Poel in de Telenet Superprestige 2018-2019. In Zonhoven zette hij Wout van Aert op 43 seconden, het grootste verschil tot nu toe in deze editie van het oudste klassement in de cross. Toon Aerts vervolledigde andermaal de top drie.

De recente stageweken van de toppers hebben nog geen wijzigingen veroorzaakt in de hiërarchie. Net als zaterdag in Antwerpen was Mathieu van der Poel duidelijk de sterkste, nu kon hij bovendien ook nog eens rekenen op zijn ploeggenoten om al meteen het verschil te maken. Een knap staaltje teamwerk overigens, met ook broer David en Tom Meeusen in een hoofdrol. David nam kort na de start de leiding met Mathieu in het wiel en Meeusen op positie drie. Bij een eerste knikje zette die laatste een voetje aan de grond, de broers waren weg, Mathieu nam over en op het einde van de openingsronde had de Europese kampioen al 22 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers.

“Het was een beetje de schuld van mijn broer dat ik al zo snel alleen kwam te zitten”, stelde Mathieu achteraf. “Hij ging wel heel voortvarend van start. Ik nam even later over en wilde hem eigenlijk wel meenemen in mijn spoor, maar toen ik een eerste keer omkeek, had ik al een ruime kloof. Ik heb die nog even proberen uitbouwen, waarna ik overschakelde op een tempo dat ik zeker een uur kon aanhouden. Dit is geen klassement op tijd, dan moet je ook niet voor elke seconde vechten.”

Na drie ronden was de voorsprong al opgelopen tot veertig seconden op Van Aert, Aerts en Lars van der Haar, de rest zat al op minstens één minuut. Moment waarop Van der Poel inderdaad een beetje vaart minderde, waardoor het verschil nog slechts in geringe mate verder toenam. Heel even werd Van der Poel nog afgeremd in zijn rush naar de winst, toen hij in de voorlaatste ronde tegen de grond ging. “Ik werd een beetje nonchalant en haakte met mijn remgreep achter een dranghek. Dat kan gebeuren.”

Kettingproblemen Aerts beslissen over plaats twee

Op dezelfde plaats waar Van der Poel zijn enige foutje maakte, viel ook de beslissing over plaats twee. Die strijd was al een tijdje gereduceerd tot een duel tussen Van Aert en Aerts en leek tot de slotronde te kunnen duren, maar in diezelfde voorlaatste ronde blokkeerde de ketting van Aerts en die had veel tijd nodig om zijn fiets opnieuw rijklaar te maken.

“Door één keer van fiets te wisselen had ik dat misschien kunnen voorkomen”, gaf Aerts toe. “Al dat zand hier kruipt overal tussen en dan stijgt het risico dat er eens iets blokkeert. Ook voordien was het geen vlekkeloze wedstrijd geweest. Mijn start was niet super en in de eerste serie gladde haakse bochten verloor ik enkele plaatsen, wat verre van ideaal is om een eerste keer in de kuil te duiken. Ik bezeerde even later ook mijn pols toen ik tegen een paaltje reed en bij een fout inhaalmanoeuvre kwam ik ook nog eens ten val op enkele keien.”

“Zonder de kettingproblemen van Toon was de strijd om plaats twee wellicht spannend gebleven tot het einde”, zei Van Aert. “Er waren wel enkele stroken waarop ik iets beter voor de dag kwam, maar Toon is een heel lastige klant om definitief af te schudden. Voor meer dan plaats twee was ik wel nooit in koers. Ik miste mijn start en had ook wat tijd nodig om in het ritme te komen. Tegen dan was Mathieu al ver weg. Ik zou liever meer weerwerk kunnen bieden, maar voorlopig is en blijft hij ongenaakbaar.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige