Van der Poel zet teller in Superprestige op negentien

Van der Poel zet teller in Superprestige op negentien

Zijn 29ste van het seizoen, zijn 6de in de Telenet Superprestige deze winter. En in de all time ranking zet Van der Poel de teller op 19, waarmee hij Daniele Pontoni - die op 18 zeges bleef steken - overtreft. Tim Merlier en Michael Vanthourenhout werden in Middelkerke tweede en derde.

Het waren Merlier en Vanthourenhout die in Sportpark De Krokodiel de kat de bel aanbonden. Maar het duo voelde al snel de hete adem van Mathieu van der Poel in de nek. De Europese kampioen maakte nog in de eerste ronde de sprong naar voren, een rondje later reed hij al solo aan de leiding. Eén vlotte zandpassage, terwijl Merlier en co even haperden, was voldoende.

Wat restte, was een nieuwe onemanshow van Van der Poel. Een valpartij bracht zijn bonus van twintig seconden even terug tot tien tellen, maar dat inhaalmanoeuvre van Merlier en Vanthourenhout was van korte duur. Finaal zou Van der Poel toch met ruim verschil zegevieren.

“Mijn start was echt niet super", zou Van der Poel na afloop vertellen. "Ik heb daarna rustig de tijd genomen om op te schuiven. Vooral in de stroken waar er geen risico’s aan verbonden waren, probeerde ik plaatsen te winnen. Eens aan de leiding heb ik me goed geamuseerd. Ik hou van de techniciteit van dit parcours, er zijn heel wat plaatsen waar je je ding kan doen. Die sprongetjes op de brug zijn gewoon leuk voor mezelf, het publiek jutte me ook wat op om het te doen. Het is iets wat ik wel zal blijven doen als de situatie het toelaat.”

Zijn 29ste dit seizoen, dus. "Ik heb nu nog enkele kansen om aan dertig te geraken. Normaal gezien moet dat lukken. Het verlies van het WK blijft jammer, maar na zo’n winter kan je niet ongelukkig zijn. Een WK blijft een koers van één dag en dus een momentopname.”

Spannend duel tussen Merlier en Vanthourenhout

Was de strijd voor winst allesbehalve spannend, dan werd dat wel gecompenseerd door het duel voor de twee overige podiumplaatsen. Uiteindelijk trok Merlier aan het langste eind.

"Mijn derde podiumplaats op twee weken tijd", glunderde Merlier. "Het is heel leuk om op deze manier richting einde seizoen te gaan. Het is zowat een vast stramien voor mij. Doorgaans kom ik er na een moeilijke start van het seizoen in december stilaan door om dan sterk te eindigen. Dat neemt niet weg dat ook ik nu stilaan uitkijk naar het einde van deze wintercampagne.”

Ook Michael Vanthourenhout was blij met zijn verworven plek op het podium. "Achter Mathieu reden ik en Tim vrij snel weg van de rest en we verstonden elkaar uitstekend. We beseften dat we het werk moesten verdelen als we de achtervolgers voor wilden blijven. Ik ben tevreden met de derde plaats, een podium op het einde van het seizoen doet altijd deugd en geeft een goed gevoel om de zomermaanden in te duiken. Ik denk niet dat de tweede plaats mogelijk was. Ik voelde dat het telkens iets sneller ging als Tim de leiding nam en die ene keer dat ik wat voorsprong had kunnen nemen door een foutje van hem, kwam hij ook heel snel opnieuw aansluiten."

Geen Wout van Aert op eindpodium

Van der Poel pakte dus voor de derde keer de eindzege, voor Wout van Aert en Laurens Sweeck, die vandaag zijn derde plaats kon consolideren. Van Aert is op dit moment echter op trainingskamp in Mallorca, zodat met Van der Poel en Sweeck alleen de nummers één en drie op het podium stonden.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick en Filip De Greef


twitter#superprestige