Niels Vandeputte beste junior, eindwinst Kopecky

Niels Vandeputte beste junior, eindwinst Kopecky

Niels Vandeputte toonde zich in Middelkerke de beste in de slotmanche van de Ridley Cup voor junioren, Tomas Kopecky had aan de tweede plaats genoeg om in de eindstand nog voorbij Ryan Kamp te gaan. De Nederlandse kampioen kwam immers niet verder dan de achtste plaats.

Kamp had na zijn zege in Hoogstraten vorige zondag aangekondigd dat hij aan de kust vooral zou proberen om in de buurt van Kopecky, zijn enige resterende rivaal voor de eindzege, te blijven. Dat plan viel al in de eerste ronde in het water, want na een slechte start verzeilde hij op plaats veertien. Kopecky van zijn kant was meteen mee in de kopgroep en ging er nog in de eerste wedstrijdhelft zelfs helemaal alleen vandoor.

Hij kreeg nog wel het gezelschap van Niels Vandeputte en in de slotronde moest hij die zelfs laten gaan, maar de tweede plaats was voor de Tsjechische kampioen nog ruim voldoende voor de eindzege. Kamp moest nu immers vierde worden, maar hij slaagde er niet in om aansluiting te vinden bij een achtervolgende groep met Pim Ronhaar, Jarno Bellens, Gerben Kuypers, Witse Meeussen en Loris Rouiller. “Kort na de start kwam ik op een helling dwars te staan en ik moest zelfs even weer naar beneden. Ik heb er nog alles aan gedaan om terug te keren, maar de kloof naar de eerste achtervolgende groep bleek te groot”, verklaarde Kamp.

Tomas Kopecky: “Niet meer verwacht na Hoogstraten” 

“Ik had verwacht dat Ryan in mijn buurt zou blijven, maar op zeker moment hoorde ik dat hij was weggezakt naar de twaalfde plaats”, zei eindwinnaar Kopecky, die eerder ook al de Wereldbeker op zijn naam schreef. “Voor mij was dat meteen het sein om het gas volledig open te draaien. Ik slaagde erin om de rest op achterstand te zetten en zo in een uitstekende uitgangspositie te belanden. Vandeputte kwam nog terug en tegen hem kwam ik in de slotronde iets tekort. De dagzege zat er dus niet in, maar de eindwinst was op dat moment wel zo goed als binnen. Na mijn iets mindere prestatie van vorige week in Hoogstraten had ik dat niet meer verwacht.”

Niels Vandeputte werd voor zijn heel sterke tweede wedstrijdhelft beloond met de dagzege. “Mijn start was niet goed, maar ik ben rustig gebleven en heb gewoon geprobeerd om plaats per plaats op te schuiven. Toen ik aansluiting vond bij een vrij ruime groep, was Kopecky al weggereden. Ik besliste om het erop te wagen en ging in de achtervolging. Vooral in de technische stroken gaf ik alles om dichterbij te komen en in het zand slaagde ik er uiteindelijk in om aan te sluiten. Ik heb me dan een tijdje in zijn wiel gezet om wat te recupereren en in de slotronde was het dan alles of niets.”

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige