Nog in drie categorieën spanning voor eindwinst

Nog in drie categorieën spanning voor eindwinst

Zaterdagavond mogen de crossers hun beste pak aantrekken voor het traditionele slotgala, eerder op de dag moeten ze echter eerst nog even vol aan de bak in de slotmanche van de Telenet Superprestige in Middelkerke.

Mathieu van der Poel gaat in de Noordzeecross op zoek naar zijn 29ste zege van het seizoen, een volgende stap richting de dertig. De eindwinst in de Telenet Superprestige, zijn derde, heeft hij al te pakken, nu concurrent Wout van Aert zijn seizoen reeds heeft beëindigd om zich te focussen op zijn wegcampagne. De wereldkampioen zal desondanks trouwens sowieso nog de tweede plaats in de eindstand pakken, want nummer drie Laurens Sweeck heeft een onoverbrugbare achterstand van twintig punten.

Spanning is er echter wel nog in de andere drie categorieën en dan in de eerste plaats bij de dames. Sanne Cant beschikt over de beste papieren om ook na drie jaar Superprestige Ladies Trophy de enige naam op de erelijst te blijven, al heeft de wereldkampioene amper één punt voorsprong op Maud Kaptheijns. Meer nog, Cant moet voor de Nederlandse finishen om zaterdagavond de cheque van 6.000 euro in ontvangst te mogen nemen. Als Kaptheijns één plaats voor Cant eindigt en dus op gelijke hoogte komt, wordt ze namelijk altijd eindlaureate dankzij de vier opeenvolgende overwinningen die ze aan het begin van de serie boekte in Gieten, Zonhoven, Boom en Ruddervoorde. Cant won tot nu toe enkel in Diegem en Hoogstraten. Met haar tweede plaats in Hoogstraten bewees Kaptheijns, die met knieproblemen een serieuze dip kende in Gavere, in ieder geval klaar te zijn om de strijd vol aan te gaan.

Nederland of Tsjechië bij de jeugd

Bij de beloften leek de eindzege al zo goed als binnen voor de heel regelmatig presterende Sieben Wouters (foto links), tot hij na een week met ziekteperikelen vorige zondag moest opgeven in Hoogstraten. De Nederlander heeft nog altijd zes punten voorsprong op de Tsjech Adam Toupalik, maar een nieuwe offday kan hem alsnog de eindzege kosten. Opvallend, geen van beide renners boekte al een dagsucces in deze Sport Vlaanderen Trofee. Op papier komt ook Jens Dekker nog in aanmerking voor eindwinst, maar met negen punten achterstand lijkt die kans miniem.

Ook bij de junioren krijgen we een Nederlandse of Tsjechische eindwinnaar in de Ridley Cup. De Nederlandse kampioen Ryan Kamp (foto rechts) heeft twee punten voorsprong op zijn Tsjechische collega Tomas Kopecky. Aangezien slechts de beste zeven resultaten in rekening worden gebracht, zijn dat er virtueel zelfs vijf. Kopecky moet immers nog zijn drie punten van Gieten laten vallen, Kamp startte niet in Boom en mag dus al zijn behaalde punten behouden. Bij de junioren vallen er in Middelkerke net als vorige week in Hoogstraten wel dubbele punten te rapen, waardoor Kopecky zeker nog niet kansloos is.

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige