Van der Poel neemt alle twijfels over eindzege weg

Van der Poel neemt alle twijfels over eindzege weg

Mathieu van der Poel hijst zich op gelijke hoogte van Roland Liboton en Radomir Simunek sr. Net als deze twee veldriticonen prijkt de jongste telg van de Van der Poels straks met drie eindzeges in de Superprestige achter zijn naam. In Hoogstraten nam de Europese kampioen de laatste twijfels weg. 

Niet dat het een grote verrassing is. Voor aanvang van de voorlaatste manche in Hoogstraten telde Wout van Aert weliswaar een puntje meer dan Mathieu van der Poel, maar Van Aert past voor Middelkerke volgende zaterdag. Dan is de rekening rap gemaakt. Toch wilde Van der Poel absolute zekerheid en die heeft hij na zijn overwinning op de site van de Hoogstraatse veilinghallen.

Al begon de wedstrijd voor Van der Poel met een valse noot, omdat de finishlijn zich door de hevige wind 'dubbel had geplooid'. "Ongeveer vijf seconden voor de start zag ik dat doek aan de finish opwaaien en daarom wilde ik niet te veel risico’s nemen bij de sprint naar de eerste bocht", zou de Nederlander achteraf vertellen. "Ik wist wel dat ik de benen had om op te schuiven in de groep, dus moest ik geen te zotte dingen doen."

Van Aert past

En zo gebeurde ook. Vrij snel schoof Van der Poel op en nestelde zich vooraan in een ruime kopgroep. Tot hij na dik twintig minuten wedstrijd verdapperde. Van Aert zag zijn versnelling aankomen en schoof mee, maar bij een volgende versnelling had de wereldkampioen geen reactie meer in huis.

"In het begin had ik een veel beter gevoel dan zaterdag in Lille, maar ik heb me wellicht wat geforceerd door te proberen om Mathieu te volgen. Ik viel terug naar de eerste achtervolgende groep en tegen dan was het beste er al wat af. Een dichte ereplaats zat er nog wel in, maar ik ben het in tegenstelling tot die anderen niet echt gewend om in de slotronde te knokken voor een plaats. Ik reed dit seizoen heel vaak solo naar de tweede plaats, met zo’n verbeten strijd in de slotfase heb ik nauwelijks ervaring."

Dus moest Van Aert vrede nemen met een zesde plaats. In de strijd voor de podiumplaatsen - een eind achter VDP - haalde Laurens Sweeck het in de finale. David van der Poel zorgde voor een unicum, door voor het eerst in zijn carrière samen met zijn broer op het podium van een klassementscross te staan. "Een bevestiging van mijn goede conditie. Gisteren in Lille was ik ook al goed, maar door een domme val leverde het geen goed resultaat op. Nu was ik meteen goed mee in de grote groep en ik kon me daar ook de hele tijd handhaven.”

Sweeck: "Wil die derde plaats vasthouden"

Laurens Sweeck werd solo tweede. "Ik heb een hele cross gevochten tegen mezelf en geraakte heel moeilijk in de grote groep", vertelde Laurens. "Enkel doordat het enkele keren stilviel, kon ik toch aanpikken. In de slotfase slaagde ik er dan toch nog in om op te schuiven en op een strook waar de wind speelde, heb ik dan mijn versnelling geplaatst."

"Deze tweede plaats levert mij een voorlopige derde plaats in de stand van de Superprestige op. Er wacht in Middelkerke nog een lastige cross, maar ik heb ook daar al enkele keren goed gepresteerd.”

De eindzege is echter gaan vliegen. Mathieu van der Poel schudde nog maar eens een lange solo uit de benen en finishte met ruime voorsprong.

"Het was een eenzame, maar wel leuke cross op een speciale ondergrond. Hier kan je op bepaalde plaatsen in een slecht spoor belanden waardoor je snelheid plots zakt naar vijf kilometer per uur, een ronde later rijd je er op dezelfde plaats dan in één keer vlot door.”

WB, DVV Trofee, Telenet Superprestige, EK en NK

Conclusie: Van der Poel pakte zijn 28ste van het seizoen en is na de eindzege in de Wereldbeker en de DVV Trofee nu ook zeker van zijn derde Superprestigetrofee. Tel daar EK en NK bij en en je kent de man van het seizoen. "Alleen de regenboogtrui is me ontglipt. Maar daar kan ik niets meer aan veranderen...", besloot hij met een knipoog.

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick en Filip De Greef


twitter#superprestige