Van Aert verdedigt kleine voorsprong op Van der Poel

Van Aert verdedigt kleine voorsprong op Van der Poel

Het bestaat nog, een klassement waarin Mathieu van der Poel niet aan de leiding staat. Als zaterdagavond om 20 uur in Diegem het licht op groen springt voor een uurtje crossen bij kunstlicht, heeft de Europese kampioen in de Telenet Superprestige twee punten achterstand op wereldkampioen Wout van Aert.

Dat is in grote mate te danken aan het puntensysteem van het oudste klassement in de cross, dat regelmaat beloont en doorgaans voor spanning tot het bittere einde zorgt. Ja, Van der Poel was duidelijk beter in Gieten, Zonhoven en Ruddervoorde, maar Van Aert werd er wel telkens tweede. In Boom was Van der Poel ondertussen na een val echter niet verder gekomen dan de vierde plaats. Van Aert profiteerde optimaal door te winnen en zo stond het duo halverwege de serie netjes naast elkaar.

Sindsdien werd enkel nog de manche in Gavere afgewerkt. Van der Poel leek er midden november op weg om de leiding weer in handen te nemen, tot een overvloed aan pech in de slotronde hem deed terugvallen naar plaats drie, achter Van Aert en Toon Aerts. En dus moet Van der Poel in de achtervolging.

In Diegem heeft hij in ieder geval het verleden mee. De Nederlander was er de jongste drie jaar telkens de beste, won in 2013 ook bij de beloften en in 2011 en 2012 bij de junioren. Kortom, Van der Poel is nu al zes jaar ongeslagen in Diegem. Bovendien bewees hij eerder deze week dat hij na een dipje als gevolg van een verkoudheid terug is op het hoge niveau dat hij al sinds het begin van het seizoen etaleert. Van Aert staat dan ook voor een zware opgave als hij zelf voor het eerst wil winnen in Diegem.

Cant jaagt op Kaptheijns

Bij de dames hebben we momenteel een gelijkaardige situatie. De Nederlandse Maud Kaptheijns domineerde het seizoenbegin en boekte in Gieten, Zonhoven, Boom en Ruddervoorde maar liefst vier zeges op rij. Het leverde haar een riante voorsprong op, tot ze met een ontsteking aan de knie in Gavere niet verder kwam dan een twaalfde plaats. Wereldkampioene Sanne Cant kon er met een vierde plaats nog niet voor de totale ommekeer zorgen, maar met een achterstand van twee punten heeft ze toch weer alles in eigen handen om op zoek te gaan naar een derde opeenvolgende eindzege in de Superprestige Ladies Trophy.

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige