Van Aert profiteert van pech VDP en Aerts

Van Aert profiteert van pech VDP en Aerts

Tweede Superprestigezege van Wout van Aert dit seizoen. Al had de wereldkampioen daar in Gavere wat meeval voor nodig. Zowel Mathieu van der Poel als Toon Aerts kregen af te rekenen met een dosis pech. Van Aert wordt opnieuw leider in het klassement.

Van der Poel en Van Aert namen een blitzstart. Na de eerste van zeven loodzware ronden op de modderige en spectaculaire omloop in Domein Grenier reden de twee tenoren zij aan zij over de streep. Maar een paar honderden meter verder kon Mathieu van der Poel een kloof slaan. De Europese kampioen toonde zijn technisch meesterschap in de glibberige afdaling, terwijl Van Aert -net terug van stage- een stuk voorzichtigheid aan de dag legde en voeling verloor.

Van Aert kwam niet meer terug op Van der Poel. Meer zelfs, de Nederlander liep steeds verder uit, terwijl de wereldkampioen de uit de achtergrond teruggekeerde Toon Aerts snel dichterbij zag komen. En nog voor half koers ging Aerts op en over Van Aert.

Aerts verkeert duidelijk in bloedvorm, want nog in dezelfde ronde verkleinde hij ook zijn achterstand op Van der Poel. Maar tot een samensmelting kwam het niet, want de Telenet-Fideakopman reed op een slecht moment lek en kwam vervolgens -mede door die leegloper- ook nog eens ten val. Zo liep Van der Poel weer wat uit, terwijl Van Aert op zijn beurt opnieuw Aerts te pakken had.

Zo leek de uitslag vast te liggen. Tot het noodlot ook toesloeg bij Van der Poel. Bij het ingaan van de laatste ronde reed ook hij lek. De halve minuut voorsprong hield hij wel vast tot aan de materiaalpost, maar toen hij daarna nog ten val kwam én extra materiaalpech kende, zag Van Aert zijn kans schoon om alsnog een gooi te doen naar de zege.

Vantornout ei zo na op podium

Zo pakte de wereldkampioen op een diefje zijn derde seizoenszege. Aerts was dan al pechvogel Van der Poel voorbijgereden en ook voor de derde plaats werd het nog spannend. Een uitmuntende Klaas Vantornout moest op zijn lievelingsparcours maar nipt het onderspit delven tegen een aandringende Van der Poel.

Toch een geweldig afscheid van Klaas Vantornout van 'zijn' Gavere. "Eindelijk kregen we nog eens een crossparcours zoals ik het graag heb. Ik ben blij dat ik kon tonen dat ik nog iets kan als je veel kracht nodig hebt. Of een podiumplaats mogelijk was? Misschien als ik op zeker moment niet lek was gereden kort na de materiaalpost waardoor ik vrij lang op een platte tube verder moest. Ik was op dat moment aan het naderen op Aerts. In de slotronde geloofde ik er niet meer in, hoewel ik na de pech van Mathieu effectief op die derde plaats reed. Hij zat echter maar vijftig meter achter mij en dan weet je dat hij nog zal terugkeren.”

Ook leuk: Tom Meeusen zette in Gavere zijn beste prestatie van het seizoen neer met een fraaie vijfde plaats. Lars Van der Haar won het Telenet-Fidea onderonsje van Quinten Hermans met de zesde plaats als inzet. Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Vincent Baestaens maakten de top tien vol.

Van Aert: "Nooit opgegeven"

“Ik kan moeilijk beweren dat ik vandaag het gevoel had dat ik de beste in koers was, maar een overwinning doet altijd deugd", reageerde Van Aert na afloop. "Dat is nu eenmaal wat er aan het einde van de rit telt. Het is jammer dat pech soms een belangrijke invloed heeft, maar het maakt deel uit van onze sport.”

“In de eerste ronde was het gevoel heel goed, maar toen Mathieu een ronde later nog een extra versnelling plaatste, kon ik niet mee. Ik had vervolgens even tijd nodig om in een goed ritme te komen en belandde op plaats drie, maar ik heb op geen enkel moment opgegeven en dat werd uiteindelijk nog beloond. Toen Mathieu lek reed en ik nog niet bij hem was geraakt aan de materiaalpost begon ik mij neer te leggen bij de tweede plaats, maar plots stond hij dan aan de kant en werd het toch nog een zege.”

Van der Poel: "Knie baart me zorgen"

Voor Van der Poel was het balen. “Als je de slotronde ingaat met ruim een halve minuut voorsprong ben je zo goed als zeker van winst, maar tegen een overvloed aan pech ben je niet opgewassen. Het lekrijden, de tweede keer in de wedstrijd al trouwens, was op zich nog niet dramatisch. Ik hield nog voldoende voorsprong over, maar even later maakte ik dan een foutje aan de sloot en daarbij raakte ook mijn fiets kapot. Toen wist ik dat het verloren was. Ik bleef er rustig bij, dat is het voordeel als je al veel overwinningen achter je naam hebt. Mijn knie baart me iets meer zorgen. Ik raakte wellicht een steen bij die val.”

Van der Poel kreeg in de perstent de eerste zorgen toegediend van de plaatselijke hulpdiensten, maar moest achteraf toch naar de kliniek om de wonde te laten hechten.

Aerts: "Geloofde in perfecte weekend"

“Ik miste mijn start doordat er plots een fluitsignaal weerklonk terwijl ik ervan uitging dat we zouden starten op basis van de lichten en die stonden nog op rood”, zei Aerts. “Desondanks reed ik een goede wedstrijd en even geloofde ik in een perfect weekend met twee overwinningen. Uiteindelijk kende ik echter te veel pech. Ik reed tweemaal lek, de eerste keer zelfs de twee tuben tegelijk en dat kostte veel tijd en kracht.”

In de tussenstand neemt Van Aert dus de leiding over van Van der Poel. In principe verzaakt de wereldkampioen aan de slotmanche in Middelkerke, omdat hij een week later al de Omloop Het Nieuwsblad rijdt. Nu hij aan de leiding staat, houdt hij de optie toch open.

“Het is nog veel te vroeg om te beslissen om eventueel toch ook de slotmanche aan mijn programma toe te voegen. Ik heb nu wel een kleine voorsprong in de stand, maar Middelkerke is pas over drie maanden. Er kan nog zoveel gebeuren voordien dat het nu nog geen zin heeft om me daar al druk over te maken.”


Foto': ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick en Filip De Greef


twitter#superprestige