Ellen Van Loy in extremis voorbij Nikki Brammeier

Ellen Van Loy in extremis voorbij Nikki Brammeier

Ellen Van Loy heeft in Gavere misschien wel haar mooiste zege ooit geboekt. Na een alweer heel boeiende wedstrijd ging ze in de absolute slotfase nog voorbij Nikki Brammeier, de winnares van zaterdag in Niel. Kim Van de Steene werd knap derde.

Al in de openingsronde, waarin Katherine Compton tweemaal ten val kwam, gaven Brammeier en Van Loy de beste indruk. Ze konden een kloofje slaan op in eerste instantie Van de Steene, Sanne Cant, Sophie de Boer en Annemarie Worst. De rest, met onder meer leidster in de Superprestige Ladies Trophy Maud Kaptheijns, gaf nog meer terrein prijs.

Op een loodzware omloop voelde ook Van de Steene zich blijkbaar in haar sas, want in de tweede ronde nam ze afscheid van haar gezellen. Bij momenten kwam ze ook iets dichter bij het leidende duo, maar vooral in de lastige afdaling had ze het telkens iets moeilijker waardoor helemaal vooraan aansluiten te hoog gegrepen bleek. “Ik heb niet echt aan plaats één of twee gedacht”, zei ze achteraf. “Ik zat gewoon met die derde podiumplaats in mijn hoofd. Ik had er wel vertrouwen in dat ik op een echt zwaar parcours goed zou presteren, maar derde is gewoon schitterend.”

Ellen Van Loy: “Dit zal ik nooit vergeten”

Het duel tussen Brammeier en Van Loy was beklijvend. De Britse kampioene sloeg meermaals een kloofje van enkele seconden, maar telkens weer kwam Van Loy terug. Ook in de slotronde leek Brammeier lang over de iets betere papieren te beschikken, maar na een val bleef ze binnen schot voor Van Loy. Op de parallelweg naast de finishstrook reed ze het gaatje dicht, net voor de bocht nam ze de leiding en Brammeier bleek niet meer bij machte om terug te slaan.

“Dit zal ik nooit vergeten”, zei een dolgelukkige Van Loy. “Zo’n wedstrijd zet je graag op je palmares. Het was heel lastig, maar ik heb genoten. Niet dat het elke week zo’n parcours moet zijn – dat zou onze stiel wel heel zwaar maken – maar ik ben wel gemaakt voor dit soort werk. Ik en Nikki waren aan elkaar gewaagd vandaag. Ik had mijn stroken waar het wat vlotter ging dan bij haar en omgekeerd. Op het einde was ze een ideaal mikpunt voor mij.”

Wereldkampioene Sanne Cant had niet haar beste dag en moest genoegen nemen met een vijfde plaats achter ook nog Alice Maria Arzuffi, maar toch deed ze daarmee een uitstekende zaak in het klassement. Leidster Maud Kaptheijns kwam met een ontstoken knie immers niet verder dan de twaalfde plaats. Ze houdt slechts twee punten over van haar vooraf nog riante voorsprong. “Ik doe het niet graag, maar ik vrees dat een rustpauze zich opdringt”, zei de ontgoochelde Nederlandse.

Foto’s: ©Photopress.be/Tekst: Filip De Greeftwitter#superprestige