Mathieu van der Poel doet beter dan zijn vader

Mathieu van der Poel doet beter dan zijn vader

Mathieu van der Poel heeft in Gieten zijn vijfde seizoenszege behaald. Zijn 14de ooit in de Superprestige en daarmee doet de Nederlander officieel beter dan vader Adrie, die in totaal 13 keer het zegegebaar maakte in ons regelmatigheidscriterium. Ook wereldkampioen Wout van Aert reed een knappe race en werd tweede.

Van der Poel nam de beste start op de Marluxstraat. De Nederlandse kampioen sloeg meteen een kloofje en zette de eerste achtervolgers aan het werk. Van Aert -de voorbije weken in mindere doen- dichtte in een tweetal ronden tijd de kloof, met onder meer Toon Aerts, Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en Lars van der Haar in zijn zog.

Sweeck probeerde een tweetal keer schoorvoetend in de aanval te trekken, maar uiteindelijk was het Van der Poel die na twee derde wedstrijd het verschil maakte. Van Aert zag een gaatje van een vijftal seconden oplopen tot eerste zeven, daarna tien tellen. "Toen had ik begrepen dat een tweede plaats het hoogst haalbare was", aldus de wereldkampioen. Laurens Sweeck en Lars van der Haar volgden een rondje later op een halve minuut. Zij zouden het later uitvechten voor de derde podiumplaats.

"Ik reed technisch een slechte cross"

De laatste twee ronden soleerde Van der Poel rustig verder naar zijn vijfde seizoenszege. Hij was al leider in de Wereldbeker, hij leidt nu ook -net als vorig jaar- in de Superprestige. Toch reed hij naar eigen zeggen niet zijn beste wedstrijd. "Vooral technisch heb ik een heel slechte cross gereden", verraste hij achteraf. "Ik heb bijna alles geraakt wat er langs het parcours stond. Dit was een moeilijke zege. Ik weet dat ik niet elke week vanaf de start zal wegrijden. Vandaag was ik niet zo goed en ik wist dat ik geen uur alleen zou rijden. Ik heb nog gegokt en gebluft en dan is het hopen dat de rest stilvalt, maar dat gebeurde niet. Gelukkig kwam ik er op het einde weer door."

Van Aert was blij met de heropstanding. "Dat ik Mathieu kon terughalen na zijn snelle start, ervaar ik als zeer positief. Ook in het tweede deel van de wedstrijd bleef ik mijn niveau aanhouden, maar ik ben nog niet sterk genoeg om echt een finale te rijden. Toen Van der Poel opnieuw vertrok, wist ik dat ik binnen de ronde opnieuw moest aanpikken of dat het anders voorbij was. Dat gebeurde niet. Maar ik klaag niet. Dit geeft vertrouwen voor wat komen moet."

Foto's: ┬ęPhotopress.be / Tekst: Nico Dick


twitter#superprestige