Van der Poel sluit Superprestige af in stijl

Van der Poel sluit Superprestige af in stijl

Zeven op acht voor Mathieu van der Poel in de Hansgrohe Superprestige editie 2016-2017. Ook in de slotmanche in Middelkerke was de Nederlandse kampioen te sterk voor de tegenstand, inclusief wereldkampioen Wout van Aert. Die werd eens te meer tweede. Laurens Sweeck pakte plek drie. Ook zijn resultaat in het eindklassement.

Van Aert pakte de beste start in het Sportpark De Krokodiel. Baestaens, Van der Poel en Van Aert volgden in het spoor. Toen Van der Poel een eerste keer druk zette, werd het hele pak meteen uit elkaar gerukt. En na twee ronden moest ook Van Aert naar adem happen. De rest volgde meteen op grotere achterstand.

Toch was de strijd op dat moment nog niet definitief beslecht, want Van Aert toonde zijn vechtlust en kwam opnieuw aansluiten. Maar een echt duel kwam er nooit, want Van der Poel toonde zich in de vele technische passages toch de sterkste van de twee. Rond half koers viel er opnieuw een kloofje en dit keer definitief.

Zo snelde Van der Poel naar zijn zevende zege in acht manches. Van Aert naar zijn zevende tweede plaats. En dat resulteert zich ook in het eindklassement van de Hansgrohe Superprestige, dat Van der Poel met ruime voorsprong naar zijn hand zette. "Het is uiteraard altijd leuk om toch een klassement te winnen. Na mijn gemiste seizoensstart was de Superprestige mijn enige kans. Ik kan met zeven gewonnen manches een mooi rapport voorleggen. Acht op acht is nog mooier, maar ik ben al heel tevreden met dit resultaat."

"Eigen tempo gezocht"

"Dit soort werk doe ik echt heel graag", aldus Van der Poel over Middelkerke. "Op zo'n parcours moet je je eigen ding doen en je tempo zoeken en dan komen de verschillen er wel vanzelf. Mijn voorsprong kwam er voor een stuk in het zand. Nochtans reed ik er tijdens de opwarming beter door dan in de eerste ronden tijdens de wedstrijd. Eens je een voorsprong hebt, neem je even wat rust voor die strook en dan kom je er bijna vanzelf weer vlotter doorheen.”

Wereldkampioen Van Aert legde zich neer bij de nederlaag. “Vandaag was Mathieu echt wel de betere. Door al eens een betere passage te hebben in een bepaalde strook slaagde ik er wel enkele keren in om dichterbij te komen, maar hem echt bijbenen zat er nooit echt in en dus wist ik al snel dat winnen zo goed als onmogelijk zou zijn. Dat is de realiteit, maar tweede is nog altijd beter dan helemaal nergens zijn.”

“De weken na een wereldtitel is het mentaal niet makkelijk om te blijven trainen zoals je het gewoon bent en dan gaat de conditie automatisch ook wat achteruit. Als Mathieu de resterende wedstrijden op dit niveau blijft presteren, zal het dus moeilijk worden om er dit seizoen nog eentje te winnen.”


Sweeck tevreden

Laurens Sweeck was tevreden met zijn podiumplaats. "Ik ben heel blij dat ik de Superprestige kon afsluiten met een nieuwe podiumplaats en dat ik die ook in de eindstand heb kunnen veroveren. Het bewijst toch mijn regelmaat. Vandaag was het een heel zware wedstrijd. Als je eens een technische passage heel goed doorkwam, kon je zo tien seconden winnen ten opzichte van de concurrentie. Een volgende keer kon je die dan natuurlijk ook weer kwijtspelen als je op de sukkel ging.”

Foto's: ©Photopress.be / Tekst: Nico Dick - Filip De Greef


twitter#superprestige