Sophie de Boer triomfeert, Cant beperkt de schade

Sophie de Boer triomfeert, Cant beperkt de schade

De voorlaatste manche van de Superprestige Ladies Trophy is gewonnen door Sophie de Boer. De Nederlandse toonde zich vooral lopend de beste in Hoogstraten en ging Helen Wyman en Ellen Van Loy vooraf. De zieke Sanne Cant beperkte de schade met een vierde plaats en trekt volgende week met een ruime voorsprong richting Middelkerke voor de slotmanche.

Hoogstraten was de laatste cross van het seizoen voor Marianne Vos en de Nederlandse kampioene wilde er nog iets van maken. Ze ging mee in het spoor van de immer sterk startende Van Loy en nam op het einde van de openingsronde ook enkele seconden voorsprong. Vervolgens begon het echter stroever te lopen, Vos zakte steeds verder weg en zou uiteindelijk als negende finishen. “Ik had vooraf al het gevoel dat ik niet veel kracht in de benen had, maar wilde het toch proberen. Ik blies me echter volledig op”, zei ze.

Dan voelde De Boer zich een pak beter in haar sas in de modder. Aanvankelijk had ze een kleine achterstand op Vos en Van Loy, maar in de tweede ronde dichtte ze dat kloofje en in de lange loopstrook kort voor de finish nam ze ook meteen wat afstand. In de voor haar gunstige stroken bouwde ze haar voorsprong elke ronde weer iets verder uit.

“Gisteren in Lille was ik ook al goed, maar verpestte ik het voor mezelf door te vallen in de slotronde. Ik was daardoor nog meer gedreven om hier voor de zege te gaan”, stelde De Boer. “Met de modder kreeg ik ook een gedroomde ondergrond. Dan moet je minder op interval koersen, maar meer een constant vermogen ontwikkelen en dat ligt me een pak beter.”

Terugkeer van Helen Wyman

Van Loy leek heel lang op weg naar de tweede plaats, maar in de absolute slotfase moest ze nog toezien hoe Wyman haar passeerde. De Britse, nog maar net terug in het veld na een zware val in het EK eind oktober, was dolgelukkig. “Negen weken geleden kon ik pas voor het eerst weer buiten trainen, op dat moment kon ik niet vermoeden dat ik dit seizoen nog een podiumplaats zou kunnen pakken. Zaterdag in Lille ging het veel te snel voor mij, hier in de modder kwam ik beter tot mijn recht. Ik rukte gaandeweg op naar plaats drie, helemaal op het einde zag ik plots nog Ellen voor me uit. In de laatste loopstrook heb ik alles gegeven en het leverde nog een plaatsje winst op.”

“Helen is wellicht de snelste loper, ikzelf ben daar veel minder goed in”, beoordeelde Van Loy dezelfde fase. “Bovendien raakte ik vervolgens ook niet meteen in mijn klikpedaal, waardoor ik niet meer kon sprinten voor de tweede plaats. Ik weet niet of ik het anders wel had kunnen houden, want ik had voordien al heel veel gegeven.”

Sanne Cant, in de eerste zes manches van de Superprestige Ladies Trophy driemaal eerste en driemaal tweede, had het door ziekte zichtbaar moeilijk in Hoogstraten, maar uiteindelijk kon ze de schade met een vierde plaats nog serieus beperken. “Het is absoluut niet plezant om zo rond te rijden, zeker in die regenboogtrui. In gezonde toestand had ik hier ongetwijfeld meegedaan voor de overwinning. De komende week zal in het teken staan van genezen, want komende zaterdag in Middelkerke wil ik echt nog wel een prestatie neerzetten om deze Superprestige in schoonheid af te sluiten.”


Foto’s: © Photopress.be/Tekst: Filip De Greef


twitter#superprestige